Ένας κουτσομπόλης Γερμανός Πρίγκιπας στην Αθήνα του 1876

Ο... άτακτος Γεώργιος Α΄, ο Σαβούρωφ και η Κόμισα

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

 

 

Ο Γερμανός πρίγκιπας φον Μπιλό (Bernhard Heinrich Karl Martin von Bϋlow, 1849-1929) ήταν πολιτικός και διετέλεσε τρία χρόνια υφυπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια καγκελάριος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (1900-1909). Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1873, όταν ο πατέρας του διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και ένα μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκε στην Αθήνα. Αντικατέστησε τον πρέσβη που κλήθηκε εκτάκτως στο Βερολίνο και τον τακτικό γραμματέα ο οποίος στάλθηκε επειγόντως στην Κωνσταντινούπολη. Στα απομνημονεύματά του ο φον Μπιλό, ο οποίος δεν συμπαθούσε τους Έλληνες, περιέλαβε πολλές κακογλωσσιές που κυκλοφορούσαν στα αθηναϊκά σαλόνια.

Βασίλισσα Όλγα

Γράφει λοιπόν ότι το 1876, λίγες ημέρες μετά την άφιξή του στην Αθήνα, έγινε δεκτός από τον βασιλιά Γεώργιο. Τον γνώριζε ήδη, αφού ως έφηβοι είχαν συναντηθεί στην Φρανκφούρτη. Χαρακτηρίζει τον Έλληνα βασιλιά ήρεμο, με λεπτούς τρόπους, οξύ πνεύμα και τζέντλεμαν που επιβαλλόταν στους Έλληνες, για τους οποίους δεν εκφραζόταν θετικά. Χαρακτήριζε τη βασίλισσα Όλγα φιλόθρησκη και αφελή και αφηγήθηκε μια συνομιλία που είχε μαζί της προς απόδειξη του ισχυρισμού του.

Τον ρώτησε η βασίλισσα Όλγα, αναφέρει στα απομνημονεύματά του ο Μπιλό, αν ήταν αλήθεια αυτό που είχε διαβάσει σε ένα γαλλικό βιβλίο ότι ο προπάππος της, ο τσάρος Παύλος, είχε βρει βίαιο θάνατο. Διότι οι δάσκαλοί της είχαν πει ότι ήταν δημοφιλής ηγεμόνας και πέθανε στο κρεβάτι του περιβαλλόμενος από την αγάπη του λαού και των συγγενών του. Ο Μπιλό ισχυρίζεται πως αποκάλυψε στη βασίλισσα Όλγα ότι ο τσάρος βρήκε τραγικό θάνατο διότι στραγγαλίστηκε από τους υπασπιστές του και στη συνωμοσία ήταν μπλεγμένοι η σύζυγος και ο γιος του.

 

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄

 

Οι… αταξίες του Γεωργίου Α΄

Ο κουτσομπόλης φον Μπιλό έγραφε πολλά ακόμη για τον Γεώργιο Α΄, ο οποίος τόσο τον είχε τιμήσει με τη συμπεριφορά του. Όπως ότι ο γάμος του με την Όλγα υπήρξε ευτυχής αλλά από καιρού εις καιρό ο βασιλιάς έκανε συζυγικές αταξίες! Δεν άφησε ανέγγιχτο και τον Κωνσταντίνο Α΄ για τον οποίο επίσης έγραψε πως ακολουθούσε τα χνάρια του πατρός του και μετά τον γάμο του με την πριγκίπισσα Σοφία εξερχόταν της στενής ατραπού της αρετής.

Αναφέρει μάλιστα πως κάποτε η Σοφία επισκέφθηκε ιδιαιτέρως τον πεθερό της προκειμένου να τον ενημερώσει και να λάβει συμβουλές για τη στάση που έπρεπε να κρατήσει. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον Μπιλό, ο Γεώργιος Α΄ της απάντησε με σοβαρότητα: «Όσο γι’ αυτό, πρέπει να ρωτήσεις την αγαπητή σου πεθερά. Εκείνη μπορεί να σου δώσει τις καλύτερες συμβουλές γι’ αυτού του είδους τις περιπτώσεις!»

Κακογλωσσιές και σκάνδαλο

Αλλά ο Μπιλό επέκτεινε τις κακογλωσσιές του και πέραν των ορίων της ελληνικής βασιλικής αυλής. Έπιασε με την πένα του και τον τότε πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα Σαβούρωφ, έναν Σλάβο αριστοκράτη, τον οποίο χαρακτήριζε πνευματώδη και ευχάριστο, αλλά ψεύτη και ανάξιο κάθε εμπιστοσύνης! Ήταν παντρεμένος με μια Γερμανίδα τίμια, ειλικρινή και ενάρετο κόμισσα, αλλά της συμπεριφερόταν απαράδεκτα: ότι στα επίσημα γεύματα της ρωσικής πρεσβείας τοποθετούσε ανάμεσά τους μια ζαρντινιέρα για να μην τη βλέπει, ενώ φρόντιζε να την απατά με την γυναίκα του προξένου της Ιταλίας στον Πειραιά.

 

Ο Γερμανός πρίγκιπας φον Μπιλό (Bernhard Heinrich Karl Martin von Bϋlow, 1849-1929)

 

 

Η τετράτομη αυτοβιογραφία του

Τέτοιου είδους κουτσομπολιά περιλαμβάνει η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα φον Μπιλό, η οποία εκδόθηκε σε τέσσερις τόμους μετά τον θάνατό του. Άλλαξε τη δημόσια εικόνα του, αποκαλύπτοντας, μέσω των κρίσεών του για διάφορα πρόσωπα, τον κουτσομπολίστικο και μοχθηρό χαρακτήρα του. Οι βιογράφοι του αναφέρουν πως «διάβασε περισσότερο Μακιαβέλι, απ’ όσο μπορούσε να χωνέψει» και ακόμη ότι ήταν τεμπέλης, αλλά ωραίος συνομιλητής. Δεν απέφυγε όμως και ο ίδιος την κριτική, αφού το 1907 τον ενέπλεξαν, αδίκως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, σε ομοφυλοφιλικό σκάνδαλο!