Η αθηναϊκή γη υποδέχτηκε, στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών, έναν σπουδαίο ευπατρίδη της επιστήμης, της επιχειρηματικότητος και του πολιτισμού: Τον Κωνσταντίνο Μ. Πετρίδη (16 Ιανουαρίου 1923 – 5 Ιουνίου 2025), ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του ένα έργο πολύπλευρο και βαθιά ουσιαστικό.
Γόνος επιφανούς οικογενείας καπνεμπόρων με ρίζες στη Μακεδονία και την Κωνσταντινούπολη, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, όπου και διετέλεσε βοηθός στην έδρα Μαθηματικών του Βασιλικού Ινστιτούτου. Πολύγλωσσος και φιλομαθής, γνώριζε άπταιστα πέντε γλώσσες, όμως εγκατέλειψε την επιστημονική του καριέρα για να επιστρέψει στην πατρίδα και να συνεχίσει τη δραστηριότητα της οικογένειας στο εμπόριο καπνού.
Το 1952 νυμφεύθηκε τη Λίζα Δημητρίου Σκουζέ, με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον Μιλτιάδη Πετρίδη Σκουζέ, ο οποίος απεβίωσε το 2020. Η απώλεια αυτή τον στιγμάτισε βαθιά, χωρίς όμως να κάμψει το πνεύμα και τη δημιουργική του ορμή.

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Πετρίδη με τη Λίζα Σκουζέ. Φωτογραφικό Αρχείο Σκουζέ, Σύλλογος των Αθηναίων.
Άνθρωπος μειλίχιος, ευφυής, μεθοδικός, καλλιεργημένος και φιλόπατρις, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης υπηρέτησε με διακριτικότητα αλλά και αποφασιστικότητα την επιστήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό. Συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του «Αθηναϊκού Μουσείου» (Μόνιμη Συλλογή Πετρίδη Σκουζέ) του ιστορικού «Συλλόγου των Αθηναίων», το οποίο εγκαινιάσθηκε το 2022. Μέσα από τη συγκέντρωση και έκθεση πολύτιμων οικογενειακών τεκμηρίων (Σκουζέ, Πολυγένη κ.ά.), συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση της αστικής μνήμης των Αθηνών και στην προβολή της συνεισφοράς σημαντικών οικογενειών στην πνευματική και οικονομική ζωή της χώρας.
Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του, αφοσιώθηκε και πάλι στην πρώτη του αγάπη – τα Μαθηματικά – εστιάζοντας ιδιαίτερα στη Θεωρία των Αριθμών. Δημοσίευσε εργασίες, δώρισε σπάνια συγγράμματα στο Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και τιμήθηκε για την προσφορά του. Η προσωπική του βιβλιοθήκη περιλάμβανε πολύτιμα έργα μερικών εκ των κορυφαίων μαθηματικών του 20ού αιώνα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Συλλόγου των Αθηναίων», του οποίου υπήρξε όχι μόνον το αρχαιότερο μέλος αλλά και Ευεργέτης, συνεκλήθη εκτάκτως χθες και εξέδωσε ψήφισμα τιμής και θλίψης, με το οποίο εκφράζει θερμά συλλυπητήρια και διαθέτει το ποσόν των 5.000 ευρώ στο «Κοινωνικό Παράρτημά» του, εις μνήμην του εκλιπόντος.
Ο Κωνσταντίνος Μ. Πετρίδης υπήρξε μια αθόρυβη δύναμη, μια ευγενής μορφή που συνέδεσε τη μαθηματική αλήθεια με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και τον στοχασμό με τη δράση. Άφησε πίσω του ένα έργο στέρεο, ένα παράδειγμα ήθους, και μια παρακαταθήκη ευρύτερη από την εποχή του.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Γ. ΣΚΙΑΔΑΣ