Όταν εκδόθηκε η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στην Αθήνα το 1887

Η δημοσιογραφία, ο αρχισυντάκτης Μπάμπης Άννινος και η αποτυχία

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Μίκιος Λάμπρος

Ο πολυτάλαντος Μιχαήλ (Μίκιος) Λάμπρος ήταν εκείνος που είχε την πρωτοβουλία και την ιδέα να εκδώσει εφημερίδα με τον τίτλο «Καθημερινή»! Παρά το γεγονός ότι ο βίος της εφημερίδας αυτής ήταν βραχύς, ο ρόλος που διαδραμάτισε ήταν καθοριστικός. Αφενός λόγω των προσώπων που συμμετείχαν στην σύνταξή της και αφετέρου λόγω της πρωτοποριακής εμφάνισής της. Η εφημερίδα «Καθημερινή» του Μ. Λάμπρου θεωρήθηκε «αμερικανισμός» στην εποχή της και έδωσε έναν νέο τύπο στην ελληνική δημοσιογραφία. Ο ίδιος μάλιστα πλήρωσε ακριβό τίμημα για την πρωτοβουλία του να αναχθεί σε εκδότη.

Ο Μ. Λάμπρος διώχθηκε και φυλακίστηκε για κάποιο δημοσίευμα, το οποίο θεωρήθηκε ότι έθιγε τον βασιλιά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρούνταν και ήταν «βασιλικότερος του βασιλέως»! Οι συνάδελφοί του θεωρούσαν ότι είχε γεννηθεί δημοσιογράφος. Δεν είχε ευρεία πολιτική μόρφωση, είχε όμως έρωτα για την εργασία αυτή, ήταν αεικίνητος και παρατηρητικός. Τη δημοσιογραφική του καριέρα είχε ξεκινήσει ουσιαστικά ως ρεπόρτερ δίπλα στον Κορομηλά και στην «Εφημερίδα» του. Η εφημερίδα του «Καθημερινή» εκδόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1887 με αρχισυντάκτη τον Μπάμπη Αννινο και διαχειριστή τον Ιωάννη Βρεττό.

 

Μπάμπης Άννινος

 

Το σχήμα της ήταν μεσαίο και τρίστηλες οι σελίδες της, ενώ το κόστος της ήταν πέντε (5) λεπτά. Η εμφάνισή της ήταν νοικοκυρεμένη και ο τίτλος καλοσχεδιασμένος. Υποστήριζε την κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από τις 9 Μαΐου 1886. Μία από τις πρωτοποριακές της ενέργειες ήταν η καθιέρωση λαχείου για τους αναγνώστες της. Κατά την κλήρωση που διεξαγόταν οι τυχεροί έπαιρναν διάφορα δώρα, όπως ρολόγια, σπάνια βιβλία, λεξικά και άλλα. Στην προσπάθεια να ανταγωνιστεί τον υπόλοιπο Τύπο, ανανεώθηκε η εμφάνισή της από τις 17 Σεπτεμβρίου 1887. Διπλασίασε το σχήμα της, απέκτησε εξάστηλες σελίδες και το κόστος αναβιβάστηκε στα δέκα (10) λεπτά.

Πολλά ήταν και τα δημοσιογραφικά ανέκδοτα που διέσωσαν οι παλαιοί δημοσιογράφοι, περιγράφοντας τον Μ. Λάμπρου ως ζωηρό και ροδοκόκκινο να μπαινοβγαίνει στα γραφεία δίνοντας οδηγίες για τα ρεπορτάζ της ημέρας. Σταθερός και αμετακίνητος στις απόψεις και τις φιλίες του, δεν οπισθοχωρούσε ούτε όταν θίγονταν τα συμφέροντά του. Έτσι, εκείνη τη χρονιά διεξάγονταν δημοτικές εκλογές και το ρεύμα δεν ήταν υπέρ του δημάρχου Δημητρίου Σούτσου, που έθετε εκ νέου υποψηφιότητα. Διένυε τη δεύτερη τετραετία του και οι αντιδράσεις για την πολιτεία του ήταν σφοδρές. Σημειωτέον ότι ο Μ. Λάμπρος ήταν και δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τον Δ. Σούτσο.

 

Γελοιογραφία από τον Τύπο της εποχής με πρωταγωνιστή τον Μίκιο Λάμπρο και την εφημερίδα του.

 

 

Η εφημερίδα ολοκλήρωσε τον κύκλο της το 1888

Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο εμφανίστηκε η ιδιαίτερα δημοφιλής υποψηφιότητα του Ανδρέα Συγγρού. Η θέση που πήρε η «Καθημερινή» ήταν αντιδημοφιλής και η κυκλοφορία της κατέρρεε διαρκώς. Εν πάση περιπτώσει εκλέχθηκε ο Α. Συγγρός, αλλά η εκλογή του προσβλήθηκε και ακυρώθηκε. Προκηρύχθηκαν εκ νέου εκλογές και ο Μ. Λάμπρος επέμενε να μην υποστηρίζει τον Τιμολέοντα Φιλήμονα, με τον οποίο ήταν το ρεύμα του κόσμου, αλλά τον Φωκίωνα Νέγρη, ο οποίος ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα χάσει. Έτσι η εφημερίδα γνώρισε και νέα δραματική πτώση στην κυκλοφορία της, παρά το γεγονός ότι δημοσίευε εικόνες, δηλαδή σκίτσα, και κάλυπτε επαρκώς την ειδησεογραφία. Ωστόσο, οι αναγνώστες δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να δεχτούν ένα σοβαρό και σύγχρονο φύλλο, που σεβόταν και αναδείκνυε τα γεγονότα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του διευθυντή και του αρχισυντάκτη της, ο βίος της «Καθημερινής» έληξε άδοξα το 1888. Ο ίδιος θεωρούσε ότι εκείνο το εγχείρημά του ήταν πραγματικό «ανοσιούργημα». Έκλεισε την εφημερίδα φροντίζοντας να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του σπαταλώντας ό,τι είχε και δεν είχε και καταβάλλοντας τις οφειλές του μέχρι τελευταίου οβολού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν εκδόθηκαν οι φιλοβασιλικές εφημερίδες «Η Βραδυνή» και «Εφημερίδα των Συντακτών»

ΤΥΠΟΣ

Μεταβείτε στο άρθρο: Όταν εκδόθηκαν οι φιλοβασιλικές εφημερίδες «Η Βραδυνή» και «Εφημερίδα των Συντακτών»