Όταν ο Καραγκιοζοπαίχτης Αντώνιος Μόλλας έβγαλε τον Καραγκιόζη πρωθυπουργό

Η εκλογή του ξυπόλητου μαυρομάτη που θα τους διόριζε «ούλους» στο Δημόσιο

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Ο κορυφαίος Καραγκιοζοπαίχτης Αντώνιος Μόλλας (1871-1948) γεννήθηκε στο Βατραχονήσι και μυήθηκε στο επάγγελμα από τον Καραγκιοζοπαίχτη Ι. Ρούλια. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Παπούλιας και ήταν ο άνθρωπος που ήξερε να πατάει δύο κουμπάκια και να ξεκαρδίζεται ο κόσμος, όπως έγραφε χαρακτηριστικά το 1923 ο Ανδρέας Τσαμόπουλος. Ξεκίνησε από το Στάδιο, εκεί όπου είχε τον μπερντέ ο προκάτοχός του. Ένα ξύλινο παράπηγμα που φωτιζόταν με μια σειρά από λαδολύχναρα. Αφού κατόρθωσε να κάνει το όνομά του πασίγνωστο, βρήκε την υποστήριξη του επιχειρηματία Αργυρόπουλου και απόκτησε θέατρο για τον Καραγκιόζη, στην πλατεία Δεξαμενής του Κολωνακίου. Άνετο και προπαντός ηλεκτροφώτιστο. Εκεί έχοντας δίπλα τον γιό του Δημήτρη, βοηθό και επίδοξο συνεχιστή της τέχνης.

 

O Aντώνιος Μόλλας.

 

Αργότερα δημιούργησε άλλο θέατρο κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Εκεί, το 1932, θα παρουσιάσει και τις περίφημες εκλογές – παρωδία, διακωμωδώντας την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ο Καραγκιόζης εμφανίζεται ως σωτήρας της χώρας, με τον βεζύρη και το σεράι να αποφασίζει την υποστήριξή του και να οργανώνει πρωτοφανή υποδοχή του. Ο τσαχπίνης μαυρομάτης ανεβαίνει στην καλύβα του για να εκφωνήσει τον προγραμματικό του λόγο και επισημαίνει: «Έχω κάμει σε πολλές εταιρείες και υπόσχομαι να σας κάμω όλους ευτυχισμένους. Ήμουν στην εταιρεία Καμόρα, στη Μαφία, στην εταιρεία της Μαύρης Χειρός και διετέλεσα συνεταίρος του Αλ Καπόνε». Ακολουθούσαν οι απαραίτητες προεκλογικές υποσχέσεις. Ο ξυπόλητος πρωταγωνιστής υποσχόταν να γκρεμίσει τον Υμηττό για να έρχεται ο ήλιος μια δύο ώρες νωρίτερα στην Αθήνα που ήθελε ήλιο. Επίσης θα τοποθετούσε ένα φυσερό στο Λυκαβηττό για κάνει αέρα στους Αθηναίους το καλοκαίρι.

Αλλά υπήρχε και ο άλλος υποψήφιος που έπρεπε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του, ο μπάρμπα Γιώργος. Εκείνος θα καταργούσε την Πάουερ, την εταιρεία που είχε αναλάβει τις συγκοινωνίες, θα καταργούσε το ρεύμα και θα επανέφερε τα λυχνάρια για φωτισμό στους δρόμους προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή λαδιού. Θα έβαζε παλούκια σε όλους τους δρόμους για να δένει ο κόσμος τα μουλάρια του και θα ίδρυε χάνια ώστε να μην ξοδεύεται ο κόσμος στα ξενοδοχεία.

 

Ο Καραγκιόζης βγάζει λόγο πάνω στην καλύβα του.

 

Κάποτε έφτασε και η ημέρα των εκλογών και στήθηκαν τρεις κάλπες. Μία του μπάρμπα Γιώργου, δεύτερη του σιορ Διονύσιου και τρίτη του Καραγκιόζη. Ακολουθούσαν μοναδικές στιγμές γέλιου με τη μεταχείριση των ψηφοφόρων και την παρέμβαση του σεραγιού στην εκλογική διαδικασία. Όσο για τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Στα περίχωρα ο Καραγκιόζης βούλιαξε. Σε 2000 ψήφους πήρε μόνον 11 και σε άλλο τμήμα επί 1800 ψηφισάντων έλαβε μόνον μία ψήφο για να σχολιάσει σαρκαστικά: Κατά λάθος θα του ᾽πεσε! Ο μπάρμπα Γιώργης θεωρεί πλέον πως θριαμβεύει και παραγγέλνει να του σφάξουν πεντακόσιες προβατίνες. Αλλά τα αποτελέσματα τον διαψεύδουν. Εντέλει ο Καραγκιόζης θριαμβεύει. Σε ένα και μόνον τμήμα που ψήφισαν 3800 άνθρωποι εκείνος έλαβε 4000 ψήφους! Οι δηλώσεις του Καραγκιόζη μετά τον θρίαμβό του ξεσήκωσαν τον κόσμο. «Δεν εκλέξατε αξιότιμοι Κύριοι τον Καραγκιόζη σήμερον, αλλά τον λαόν, διότι ο λαός είναι Καραγκιόζης. Εκλέξατε λοιπόν τον λαόν. Διαλυθείτε ησύχως και περάστε αύριο να σας διορίσω ούλους σε δημόσιες θέσεις»!

 

Οι θεατές της Δεξαμενής όπως τους κατέγραψε με το πενάκι του ο Φωκίων Δημητριάδης.

 

Βάζοντας αυτοκίνητα να περνούν από τον μπερντέ και αεροπλάνα να πετούν προκηρύξεις ο Μόλλας ξεσήκωνε τον κόσμο. Το 1934 ανάμεσα στα παραπήγματα που κατεδαφίστηκαν πέριξ των Στυλών του Ολυμπίου Διός ήταν και το στέκι του Μόλλα, ο οποίος συνέχισε την καριέρα του με δικό του θέατρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ευρηματικός, εισήγαγε τεχνικές καινοτομίες και νέα πρόσωπα στο Θέατρο Σκιών, ενώ χρησιμοποίησε και σπουδαίους τραγουδιστές.  (Δημήτριος Κουτσούρης, Πέτρος Κυριακός), ζωντανή ορχήστρα, πολλούς βοηθούς που έγιναν Καραγκιοζοπαίχτες, ενώ έδωσε παραστάσεις και στο εξωτερικό. Απόγονοί του συνεχίζουν με επιτυχία την ενασχόληση με τον Καραγκιόζη.

 

Πρώτη δημοσίευση: «Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», 27 Μαρτίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν το Καραγκιοζοθέατρο μετονομάστηκε σε «Θέατρο Σκιών»

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ (ΘΕΑΜΑΤΑ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ)

Μεταβείτε στο άρθρο: Όταν το Καραγκιοζοθέατρο μετονομάστηκε σε «Θέατρο Σκιών»

Τα σεπαρέ του Μεσοπολέμου που φιλοξενούσαν άστεγα ζευγαράκια

ΠΟΛΗ

Μεταβείτε στο άρθρο: Τα σεπαρέ του Μεσοπολέμου που φιλοξενούσαν άστεγα ζευγαράκια

Καλοκαιράκι στην αθηναϊκή οδό Θεοδώρου Δηλιγιάννη

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ (ΘΕΑΜΑΤΑ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ)

Μεταβείτε στο άρθρο: Καλοκαιράκι στην αθηναϊκή οδό Θεοδώρου Δηλιγιάννη