Όταν ο Βουτσάς ήταν αρραβωνιασμένος με την εκρηκτική Σπεράντζα Βρανά

Το επεισόδιο με τον τροχονόμο και το σκαμπίλι από την ηθοποιό

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Ήταν πλούσια, παραγωγική αλλά και επεισοδιακή η ζωή του ηθοποιού Κώστα Βουτσά του Αποστόλου και της Θεοδώρας Φερεντίνου που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Με καταγωγή από τους Επιβάτες, την παράλια κωμόπολη της Ανατολικής Θράκης, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου και μετά την αποφοίτησή του (1953) συμμετείχε σε παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων (μπουλουκιών). Ωστόσο η επιτυχία δεν άργησε να έλθει για τον πληθωρικό κωμικό, ο οποίος νυμφεύτηκε τρεις φορές. Σε πρώτο γάμο με την Έρρικα Μπρόγιερ, σε δεύτερο με τη Θεανώ Παπασπύρου και σε τρίτο με την Αλίκη Κατσαβού. Από τους γάμους του απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Κώστας Βουτσάς. Φωτογραφικό αρχείο Ελ. Γ. Σκιαδά.

Ωστόσο είχε και θυελλώδη σχέση, η οποία κράτησε περισσότερο από τέσσερα χρόνια, με την επίσης θυελλώδη Σπεράντζα Βρανά, όπως ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μεσολογγίτισας ηθοποιού Ελπίδας Χωματιανού (1928-2009). Μία σχέση που πέρασε από… σαράντα κύματα πριν λήξει άδοξα. Το ζευγάρι σχετίστηκε το 1959, όταν ο Κ. Βουτσάς δεν ήταν ακόμη γνωστός στο ευρύ κοινό. Ωστόσο ένα επεισόδιο, στο οποίο πρωταγωνίστησε το καλλιτεχνικό ζευγάρι απασχόλησε τη δημοσιότητα το 1962-63 και κατέληξε στην καταδίκη τους, σε φυλάκιση 20 ημερών. Κυκλοφορούν πολλές εκδοχές για το τι πραγματικά συνέβη έξω από το «Θέατρο Βέμπο» την Παρασκευή, 13 Ιουλίου 1962. Εκεί έπαιζε ο Κώστας Βουτσάς.

 

Έξω από το θέατρο στάθμευσε το αυτοκίνητό της η Σπεράντζα Βρανά προκειμένου να επισκεφτεί τον αγαπημένο της. Ο αστυφύλακας της Τροχαίας Ευθύμιος Λιανός, ο γνωστός σε όλους τους καλλιτέχνες Θύμιος, την παρακάλεσε να απομακρύνει το αυτοκίνητό της. Η Βρανά μετακίνησε το αυτοκίνητο στο απέναντι πεζοδρόμιο, αλλά το όργανο έσπευσε λέγοντάς της πως κι εκεί απαγορευόταν. Κουβέντα στην κουβέντα προκλήθηκε λογομαχία. Τότε επενέβη ο Κ. Βουτσάς για να υποστηρίξει τη μνηστή του και τα πράγματα έλαβαν περίεργη τροπή. Ο ηθοποιός βρέθηκε ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο και η εκρηκτική μνηστή του σκαμπίλισε τον τροχονόμο και του προκάλεσε νυχιές στο πρόσωπο. Αμέσως έτρεξαν πολλοί θεατράνθρωποι για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους. Ανάμεσά τους οι Θάνος Λειβαδίτης, Μίμης Τραϊφόρος και Τάκης Μηλιάδης.

Ο τροχονόμος Θύμιος πήρε την άγουσα για τον Σταθμό Α΄ Βοηθειών, η Βρανά για το θέατρο του Εθνικού Κήπου όπου έπαιζε και ο Κ. Βουτσάς προς άγνωστη κατεύθυνση προκειμένου να αποφύγει το αυτόφωρο. Περασμένα μεσάνυχτα πια και αφού ο τροχονόμος είχε υποβάλει μήνυση εναντίον του ζεύγους συλλάβαν τη δημοφιλή πρωταγωνίστρια του ελαφρού θεάτρου μόλις τελείωσε η παράσταση. Παρέμεινε ένα βράδυ στην υποδιεύθυνση της Τροχαίας Αθηνών για να αφεθεί ελεύθερη την επομένη από τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας στον οποίο προσήλθε αυτοβούλως και αφού παρήλθε το αυτόφωρο και ο Κ. Βουτσάς.

Σπεράντζα Βρανά

 

Η διαμάχη στο δικαστήριο

Η συνέχεια δόθηκε στη δίκη που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο της επόμενης χρονιάς. «Επειδή είναι ηθοποιοί νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν» κατέθεταν συνάδελφοι του τροχονόμου.  «Τα λένε αυτά από ζήλεια. Ο τροχονόμος έχει βάλει στο μάτι τη μνηστή μου και επειδή δεν του δίνει σημασία την κυνηγάει με το τεφτέρι στο χέρι» υποστήριζε ο Κώστας Βουτσάς. «Οι ηθοποιοί ξέρετε είναι μεγάλα παιδιά» κατέθετε ο Τάκης Μηλιάδης προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενώ η Σπεράντζα Βρανά υποστήριζε πως δεν ράπισε τον αστυφύλακα. Ωστόσο οι μάρτυρες έκαναν λόγο για ξεγυρισμένο και ηχηρό σκαμπίλι. Φαίνεται δε πως το δικαστήριο πίστεψε τους τελευταίους και καταδίκασε το ζεύγος σε 20 ημέρες φυλάκιση τον καθένα με τριετή αναστολή. Ο Κ. Βουτσάς καταδικάστηκε με την κατηγορία της εξύβρισης και η Βρανά με την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης. Μετά την καταδίκη τους οι δύο καλλιτέχνες έφυγαν για ολιγοήμερες διακοπές στο εξωτερικό.