Τα «Μεγάλα Καταστήματα Ανδρικών Ειδών Αδελφών Α. Γουτάκη»

Όταν άκμαζε το εμπόριο στο κέντρο των Αθηνών και πλήρωναν τοις μετρητοίς

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Στις αρχές του 1996, σφράγιζε διά παντός τις πόρτες του το Κατάστημα Ανδρικών Νεωτερισμών «Αφοί Γουτάκη». Ολοκλήρωνε τον κύκλο του ένα εμπορικό κατάστημα της πρωτεύουσας, πριν προλάβει να δει την παρακμή στην οποία έμελλε να το ρίξει η αδυσώπητη οικονομική κρίση των ημερών μας.  Η πολυμελέστατη οικογένεια του Αναστάσιου και της Γεωργίας Γουτάκη ήταν μία από τις πιο νοικοκυρεμένες της ενορίας της Χρυσοσπηλιώτισσας της οδού Αιόλου.

Από εκεί, ξεκίνησαν τις εμπορικές τους δραστηριότητες οι Γουτάκηδες. Πρώτος εμφανίστηκε το 1872 ο Κυριάκος Γουτάκης, ο οποίος επί χρόνια διαφημιζόταν ως  «Ο Βασιλεύς της φθήνιας και των εκλεκτών πραγμάτων, ο απόλυτος κυρίαρχος της οδού Αιόλου»! Στις αρχές του 20ού αιώνα μετακινήθηκε σε κεντρικότερο σημείο στην οδό Σταδίου όπου μεγαλούργησε. Τη θέση του στην οδό Αιόλου αναπλήρωσαν τα ανίψια του, τα παιδιά του αδελφού του Αναστάσιου. Έφτιαξαν τη «Μεγάλη Αποθήκη» στην οποία πωλούνταν «γραβάται πρωτοφανείς, καπέλλα Αγγλικά, κάλτσες στερεαί βαμβακεραί και μάλλιναι, κουβέρται όλων των ειδών, παλτά Βιέννης, αδιάβροχα Αγγλικά, μπαστούνια νέα, ενδυμασίαι και παλτά παίδων, φανέλλαι και είδη πλεκτικής».

Διαφημιστική καταχώριση στον Τύπο της εποχής.

Στην αρχή ο θείος Κυριάκος δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση των ανιψιών του. Έσπευσε δε, με δημόσια δήλωσή του, να ενημερώσει το κοινό πως το κατάστημα που άνοιξε το 1905 ο ανιψιός του Πάνος Γουτάκης, ο οποίος εκπροσωπούσε και τα αδέλφια του, ουδεμία σχέση είχε με το δικό του «μέγα κατάστημα της οδού Σταδίου! Αλλά «το αίμα νερό δεν γίνεται» όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Μόλις επτά χρόνια αργότερα, το 1912, αποσύρεται ο Κυριάκος Γουτάκης και ο ανιψιός του Πάνος αναλαμβάνει να συνεχίσει και τη δική του επιχείρηση. Το Κατάστημα Νεωτερισμών Γουτάκη καταλαμβάνει πρωτεύουσα θέση στην αγοραστική κίνηση των Αθηνών και διαθέτει τους πλέον έμπειρους υπαλλήλους.

Ο μηχανικός και έμπορος Ιωάννης Γουτάκης.

Το 1924 τα τρία αδέλφια, οι Πάνος, Γεώργιος και Ιωάννης, θα συστήσουν την πιο πρωτότυπη εμπορική κοινοπραξία των Αθηνών. Πρωτότυπη διότι ήταν «διαρκής και άνευ συμβολαίου»! Υπήρξε μνημειώδης στα εμπορικά και κοινωνικά δεδομένα της πόλης η αγάπη και η εμπιστοσύνη που έτρεφαν τα αδέλφια μεταξύ τους. Στην αρχή η εταιρεία λειτουργούσε με την επωνυμία «Πάνος Γουτάκης & Σία» και από το 1935 απλά ως «Αδελφοί Α. Γουτάκη». Το περίεργο ήταν πως τα αδέλφια δεν υπέγραψαν ποτέ επίσημο ή ιδιωτικό εταιρικό συμβόλαιο αλλά λειτουργούσαν «διά κοινοπραξίας των συνιστώντων ταύτην μελών, άτινα διά πλήρους εμπιστοσύνης μεταξύ των προάγουν τα συμφέροντα της εταιρίας»! Μεγαλούργησαν λοιπόν τα τρία αδέλφια, κυριάρχησαν στον χώρο των ανδρικών ειδών και φημίζονταν για τον τρόπο των συναλλαγών τους.

Κυκλοφορούσε πλέον ως ανέκδοτο το γεγονός ότι οι Γουτάκηδες τα προπολεμικά χρόνια ήταν από τους εμπόρους που πλήρωναν πάντα τοις μετρητοίς. Από τα τρία αδέλφια ο Γεώργιος Α. Γουτάκης έφυγε πρώτος από τη ζωή το καλοκαίρι του 1942 σε ηλικία 62 ετών και σε λίγους μήνες, το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, τον ακολούθησε ο Ιωάννης. Το 1947 τους ακολούθησε και ο Πάνος Γουτάκης, ενώ τη λειτουργία της επιχείρησης ανέλαβαν με εξαιρετική επιτυχία τα παιδιά του Αναστάσιος και Ιωάννης. Η επιχείρηση λειτούργησε στο κτίριο της οδού Σταδίου, το οποίο ήταν πλέον ιδιόκτητο.