Τα ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Μάρω Βουγιούκα – Βασίλης Μεγαρίδης

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής περιβάλλεται από τον Χολαργό, το Χαλάνδρι, τον Γέρακα και τα Γλυκά Νερά, ενώ στα ανατολικά του υψώνεται ο ορεινός όγκος του Υμηττού. Το όνομά του οφείλεται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στη λεωφόρο Μεσογείων. Υπήρχε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένα εκκλησάκι στο όνομα της Αγίας Παρασκευής, που αντικαταστάθηκε από το σημερινό ναό, του οποίου η θεμελίωση έγινε το 1934.

Αυτός περατώθηκε το 1935 και άρχισε να λειτουργεί από το 1936, ενώ από το παλαιό εκκλησάκι διατηρήθηκε μόνο ο χώρος της Αγίας Τραπέζης. Στο χώρο, όπου το σημερινό προάστειο, βρισκόταν κατά την αρχαιότητα ο αττικός δήμος Φλύας της Κεκροπίδος φυλής, στον οποίο ετελούντο τα μυστήρια της Μεγάλης Μητέρας Ρέας-Κυβέλης.

Στους μετέπειτα αιώνες ο χώρος ερημώθηκε και μόνο κατά τον 12ο αιώνα ιδρύθηκε εκεί η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού, η οποία έδωσε κάποια ζωή στη γύρω περιοχή, που χαρακτηριζόταν από τότε από το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της. Στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας ένα μεγάλο μέρος της ανήκε στον Τούρκο γαιοκτήμονα Χαλήλ Μπέη και μετά την Απελευθέρωση περιήλθε στον Αντώνιο Μπότσαρη, ο οποίος το 1850 την πούλησε σε εννέα κατοίκους του Χαλανδρίου που έγιναν και οι πρώτοι Έλληνες ιδιοκτήτες του αδιαμόρφωτου ακόμα προαστείου (το πρώτο σπίτι κτίστηκε το 1894 και το 1896 ο οικισμός είχε ήδη 64 κατοίκους, για να φθάσει το 1928 στους 512 και το 1951 στους 7.000 περίπου).

Μέχρι το 1921 η Αγία Παρασκευή ανήκε στο Δήμο Αθηναίων. Το 1925 έγινε τμήμα της κοινότητας Χαλανδρίου και το 1931 έγινε αυτοτελής κοινότητα (ως αυτοτελής κοινότητα είχε υπάρξει και για ένα μικρό διάστημα το 1929). Τέλος το 1963 αναγνωρίστηκε ως Δήμος και από τότε άρχισε η αλματώδης ανάπτυξή της και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της.

Η Αγία Παρασκευή έχει 384 δρόμους και 9 πλατείες, που κατανέμονται στις συνοικίες Αγίου Ιωάννου (Αγιάννη), Κοντόπευκου, Νέας Ζωής, Σταυρού, Τσακού, Παραδείσου, Δημοδιδασκάλων, Πευκακίων και Προφήτη Ηλία. Μέσα στα όρια του Δήμου βρίσκονται ανάμεσα στα άλλα, οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (Ραδιομέγαρο Ε.Ρ.Τ, στη λεωφόρο Μεσογείων), του Αμερικανικού Κολλεγίου Deree και Pierce (στην οδό Γραβιάς) και του Εθνικού Κέντρου Ερεύνης Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», πρώην Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, στον Τσακό).