ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση υπήρξαν από τους κυριότερους τομείς δράσης της ΕΑΜΕ, αφού ο Νίκος Σκιαδάς υπήρξε καλλιτέχνης που διακρίθηκε και στα δύο μέσα, όχι μόνον ως ερμηνευτής αλλά και ως σκηνοθέτης, μουσικός επιμελητής κ.ά. Ωστόσο, και από τη νεότερη γενιά πλήθος σημαντικών στελεχών της ΕΑΜΕ εργάστηκαν σε κρατικούς ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 επιστημονικές ομάδες ασχολήθηκαν με την επιμέλεια κειμένων ή την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ.
Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στα ωριαία ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης, σε σκηνοθεσία Στάθη Πλώτα, με θέμα την ιστορία των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα. Επιπλέον, στα ωριαία αφιερώματα που παρουσιάζονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη συχνότητα του «Αθήνα 9,84», με θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας σε συνάρτηση με γεγονότα και θύμησες του ιστορικού παρελθόντος. Από την ίδια συχνότητα μεταδιδόταν καθημερινά ένα μονόλεπτο με σοβαρές αλλά και «πικάντικες» στιγμές από την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική «επικαιρότητα» της Αθήνας του 19ου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της χώρας για τη φιλοξενία των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η ΕΑΜΕ προετοίμασε σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Ολυμπιακές Διαδρομές, τα οποία προβλήθηκαν από την ΕΤ1. Είκοσι ωριαία επεισόδια, σε κείμενα και παρουσίαση των Ελ. Γ. Σκιαδά και Νατάσσας Μάνου και σε σκηνοθεσία Στ. Μπιρσίμ, φώτισαν πρόσωπα και γεγονότα σχετικά με την ιστορία της Ολυμπιακής Ιδέας. Πρωτότυπα φιλμάκια, πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, σπουδαία τεκμήρια, αφηγήσεις και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αποκάλυψαν άγνωστες πτυχές της ελληνικής Ολυμπιακής ιστορίας και πρόβαλαν τις διαχρονικές προεκτάσεις των Ολυμπιακών διοργανώσεων σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής.