ΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ

Ακολουθήστε μας!

«ΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ» εμφανίζονται στο διαδίκτυο με την επιθυμία να εξυπηρετήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την υπόθεση της πόλης των Αθηνών και εν γένει της Αττικής. Γεννήθηκαν ως περιοδικό το 1955. Διάνυσαν επιτυχημένη πορεία περισσότερες από έξι δεκαετίες. Διέσωσαν και διαφύλαξαν στοιχεία από το πλούσιο παρελθόν και πρωταγωνίστησαν, με συνέπεια και αξιοπρέπεια, στις εξελίξεις κάθε εποχής. Διότι η πόλη δεν είναι μόνον παρελθόν. Η Αθήνα και η Αττική, σε κάθε ξεδίπλωμα της ζωής τους, εκδηλώνονται με μορφή δυναμική και όχι στατική.

Δείγμα ζωντάνιας και απόδειξη της συνέχειας. Είναι οι ισχυρότεροι κρίκοι της αλυσίδας που μας ενώνει με τους μακρινούς αλλά και κατοπινούς προγόνους μας. Ωστόσο, οι εποχές αλλάζουν. Τα μεγάλα και τρέχοντα προβλήματα και τα σοβαρά ζητήματα της σύγχρονης εποχής σημαίνουν προσκλητήριο ευθύνης. Στην Περιφέρεια Αττικής κατοικούν 3,828 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο της χώρας. Στον ανθρώπινο αυτό μεγάλο κύκλο «Τα Αθηναϊκά» έρχονται να προσθέσουν την δική τους πνοή. Να υπηρετήσουν τον τόπο συνεχίζοντας την μακρά παράδοσή τους.

Ένα όμορφο ταξίδι ξεκινάμε. Ένα ταξίδι που έχει στραμμένη την ψυχή και τη σκέψη στο παρελθόν, τη γνώση και τα συναισθήματα στο παρόν και το βλέμμα προσηλωμένο στο μέλλον. Διότι μελετώντας και προβάλλοντας το παρελθόν, προβλέπουμε το μέλλον. Η φυσική πορεία του τόπου αυτού μετριέται με αιώνες ή καλύτερα με χιλιετηρίδες. Η ιστορία του, σπουδαία, μέτρια ή ασήμαντη, γνώρισε την κορυφή του πολιτισμού και περιέπεσε σε δοκιμασίες.

Είναι η κατάλληλη ευκαιρία, σε εποχή έντονων δοκιμασιών και ποικιλόμορφων προκλήσεων, να ιστορήσουμε, να αναλύσουμε, να προβληματιστούμε και να προτείνουμε. Στο επίκεντρό μας ο άνθρωπος, το περιβάλλον, οι κατοικημένοι και ακατοίκητοι τόποι, τα μνημεία και η καθημερινότητα. Χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς περιορισμούς. Με επιστημονική τεκμηρίωση, υπευθυνότητα και απέραντο κέφι.

Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον τόπο μας, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα αισθήματα συμπάθειας και αγάπης για τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο. Και όσο περισσότερο αγαπούμε το χώρο μας, ιδιωτικό και δημόσιο, τόσο καλύτερη γίνεται η ποιότητα της ζωής μας. Ιδιαιτέρως η Αττική και η Αθήνα κρύβουν στα σπλάχνα τους απέραντες δυνάμεις. Κλήθηκαν και σήκωσαν το βάρος της ιστορικής ταυτότητας ενός ολόκληρου Έθνους. Υπήρξαν η δύναμη που το εκπροσώπησε και επηρέασαν καθοριστικά τις εξελίξεις.

Οι σκοποί μας είναι φιλόδοξοι αλλά το θέμα μας απέραντο. Είμαστε βέβαιοι πως η προσπάθειά μας θα αγκαλιαστεί απ’ όλους όσοι μπορούν και θέλουν να βρεθούμε συνταξιδιώτες σ’ αυτό το όμορφο άνοιγμά μας στο απέραντο τοπίο του διαδικτύου. Έχοντας ως οδηγό την αμέτρητη αγάπη για την πιο ξακουστή πόλη και τον πιο όμορφο τόπο του κόσμου. Η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε στους αναγνώστες μας, τους οποίους καλούμε να μας ακολουθήσουν, είναι πως δεν θα πλήξουν!

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς