Η ανέκδοτη ληξιαρχική πράξη θανάτου του Αγίου Νεκταρίου

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

 

Η ληξιαρχική πράξη θανάτου

«Ένας Άγιος ανάμεσά μας» ήταν το κοινό αίσθημα και η συνήθης φράση των πιστών, όταν αγιοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (1961) ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως Νεκτάριος, κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς (1 Οκτωβρίου 1846-9 Νοεμβρίου 1920). Δικαιολογημένα αφού ζούσαν πολλοί που τον είχαν γνωρίσει, είχαν συνομιλήσει μαζί του, είχαν ακούσει τις διδαχές του ή τις πνευματικές συμβουλές του. Εξάλλου, το γεγονός ότι η εικόνα ενός Αγίου σωζόταν σε φωτογραφίες ήταν επιπρόσθετος λόγος για την δημιουργία περίεργων συναισθημάτων.

Ωστόσο, πολύ πριν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το χριστεπώνυμο πλήρωμα ήταν εκείνο που του είχε αποδώσει τιμές αγίου. Εκτός από την Αίγινα, όπου εξεμέτρησε το ζην και κατέλειπε αγαθές μνήμες, η φήμη του είχε εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό, με πρωτοβουλία των Αιγινητών, εορτάζετο ως Άγιος ήδη τις δεκαετίες 1940-50. Στην Αθήνα, ανήμερα της εκδημίας του, ετελείτο λειτουργία στον Ναό των Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο και στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου του Πεδίου Άρεως.

Επίσης, ειδικά δρομολόγια, με φθηνό εισιτήριο, μετέφεραν τους πιστούς στην Αίγινα για να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου, τα οποία είχαν αρχίσει να εκτίθενται στην Μονή της Αγίας Τριάδος. Πάντως, επιβεβαιώνοντας την άποψη όσων υποστήριζαν το «ένας Άγιος μεταξύ μας», προσθέτουμε έναν κρίκο στη μακρά αλυσίδα των πληροφοριών περί του Αγίου Νεκταρίου, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξεως θανάτου του! Ως γνωστόν εγκατέλειψε τα γήινα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου ανηγέρθη και ναΐσκος προς τιμήν του.

Ελαιογραφία του Αγίου

Τα τυπικά στο Ληξιαρχείο ανέλαβε να τακτοποιήσει ο «εκ Σηλυβρίας» ανεψιός του 38χρονος μεσίτης και χρηματιστής Θεμιστοκλής Κεφαλάς, γιός του αδελφού του Χαράλαμπου. Η ληξιαρχική πράξη συντάχθηκε την επομένη του θανάτου του, στις 9 Νοεμβρίου 1920, ημέρα Δευτέρα και στα στοιχεία αναφέρεται ως «Μητροπολίτης Πενταπόλεως (Αιγύπτου) ετών 75 (εβδομήκοντα πέντε), εκ Σηλυβρίας, κάτοικος Αιγίνης, άγαμος ένεκεν χρονίας κυστίτιδος και υπερτροφίας του προστάτου».

Προβληματισμός προκύπτει από την αναφερόμενη ηλικία, αφού η επικρατέστερη εκδοχή θέλει τον Άγιο Νεκτάριο να έχει γεννηθεί την 1η Οκτωβρίου 1846, ενώ συμφώνως με την δήλωση στην ληξιαρχική πράξη θανάτου φέρεται 75 ετών, δηλαδή γεννημένος το έτος 1845. Οι δύο μάρτυρες που απαιτούσε ο νόμος και συνυπέγραψαν την πράξη ήταν δημοτικοί υπάλληλοι.