Η Άντα Μπάιρον, κόρη του λόρδου Βύρωνα, πρώτη προγραμματίστρια στον κόσμο!

Άντρας της ο φιλέλληνας Κόμης του Λοβλέις!

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

 

Άντα Μπάιρον (Augusta Ada Byron).

Η μοναχοκόρη του λόρδου Βύρωνα, η Άντα Μπάιρον (Augusta Ada Byron 1815-1852) και ο σύζυγός της Ουίλιαμ Κινγκ, 1ος Κόμης του Λοβλέις (William King, 1er Comte de Lovelace), δεν μας έχουν απασχολήσει ικανοποιητικά. Παρά το γεγονός ότι αποκαλύπτεται πως εκείνη θεωρείται ότι παρήγαγε το πρώτο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε μία πρωτόγονη βεβαίως μορφή. Ήταν η μόνη νόμιμη κόρη του λόρδου Βύρωνα και καρπός της σχέσης του με την Ανναμπέλα Μπιλμπάνκε, την οποία παντρεύτηκε απρόθυμα το 1815 για να αποφύγει το κοινωνικό σκάνδαλο.

Η ζωή της αγαπημένης κόρης του Βύρωνα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Ήταν «το τέκνον του έρωτος, το γεννηθέν εν πικρίαις και ανατραφέν εν σπαραγμοίς» ή όπως έγραφε ο Βύρων, «η μόνη του οίκου μου και της καρδίας μου κόρη»[1]. Το όνομα Αυγούστα της δόθηκε προς τιμήν της αδελφής του Βύρωνα, της γυναίκας που τον έπεισε να παντρευτεί για να αποφευχθούν οι συζητήσεις. Παρά το γεγονός ότι ο Βύρων εξέφρασε τα πιο θερμά αισθήματα για την κόρη του δεν έμελε να την ξαναδεί μετά τις 21 Απριλίου 1816 όταν υπέγραψε το διαζύγιό του. Από τότε μάθαινε πληροφορίες για την κόρη του μόνον μέσω της αδελφής του.

Η γυναίκα του, η Ανναμπέλα, αγαπούσε πολύ τα μαθηματικά. Γι’ αυτό ο Βύρων την αποκαλούσε «Πριγκίπισα των Παραλληλόγραμμων». Την αγάπη της αυτή μετέδωσε και στην κόρη της Άντα, η οποία ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, γεγονός ασυνήθιστο για ένα κορίτσι της αριστοκρατίας. Συναντήθηκε και συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της εποχής της και ανέπτυξε δραστηριότητα με αντικείμενο τις υπολογιστικές μηχανές. Στην Ελλάδα, όταν γιορταζόταν διεθνώς η εκατονταετηρίδα της πρώτης αριθμομηχανής (1920) έγινε ευρύτατη συζήτηση και παρουσίαση των επιδόσεων της Άντας Μπάιρον, η οποία τύγχανε ιδιαίτερων τιμών και αναφορών στον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

Ουίλιαμ Κινγκ, 1ος Κόμης του Λοβλέις (William King, 1er Comte de Lovelace).

Παντρεύτηκε το 1835 τον Ουίλιαμ Κίνγκ, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Στο πρώτο αγόρι τους, που γεννήθηκε τον Μάιο 1836, έδωσε το όνομα του Βύρωνα. Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε κατά καιρούς και την οικογένεια που είχε δημιουργήσει, συνέχισε με πάθος την ενασχόλησή της με τα μαθηματικά. Η Άντα Μπάιρον έφυγε από τη ζωή το 1852, σε ηλικία μόλις 36 ετών από καρκίνο της μήτρας. Δέκα χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή και ο γιος της Βύρων, σε ηλικία μόλις 26 ετών. Το όνομά της είχε ξεχαστεί και επανεμφανίστηκε ως όνομα γλώσσας προγραμματισμού που ανέπτυξε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ την περίοδο 1977-1983[2].

Η ζωή της Άντα Μπάιρον έχει τροφοδοτήσει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Η συμβολή της έχει αναγνωριστεί και ολοένα αυξάνονται οι μελέτες που αναφέρονται στο επιστημονικό της έργο. Όσο για τον άνδρα της, δηλαδή τον Ουίλιαμ Κίνγκ γαμπρό του Βύρωνα, ευτύχησε να ζήσει επί πολλά έτη. Ξαναπαντρεύτηκε το 1860 την κατά πολλά χρόνια νεότερή του Τζέιν Τζέκινς. Ο Κινγκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, το 1893. Οι αγγλικές εφημερίδες τον αποχαιρέτησαν δημοσιεύοντας το σκίτσο του με την ελληνική ενδυμασία. Ο έρωτάς του για την Ελλάδα ήταν μεγάλος και τον εξέφραζε σε κάθε ευκαιρία ασκώντας την επιρροή του υπέρ των δικαίων της χώρας μας. Η κόρη του Άννα έφυγε από τη ζωή το 1917 και ο γιος του Ραλφ Γκόρντον το 1906.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο χριστουγεννιάτικος έρωτας του λόρδου Βύρωνα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μεταβείτε στο άρθρο: Ο χριστουγεννιάτικος έρωτας του λόρδου Βύρωνα

Ο ρομαντικός - ανήσυχος ποιητής και φίλος του λόρδου Βύρωνα Πέρσυ Σέλλεϋ

ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

Μεταβείτε στο άρθρο: Ο ρομαντικός – ανήσυχος ποιητής και φίλος του λόρδου Βύρωνα Πέρσυ Σέλλεϋ

Η Φιλελληνίδα Μαίρη Σέλλεϋ, σύζυγος του ποιητή Πέρσυ Σέλλεϋ:

ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

Μεταβείτε στο άρθρο: Η Φιλελληνίδα Μαίρη Σέλλεϋ, σύζυγος του ποιητή Πέρσυ Σέλλεϋ: