Τα τρία κυπαρίσσια του Πρίγκιπα Χριστόφορου στη Μητρόπολη των Αθηνών

Η Αμερικανίδα δακτυλογράφος Νάνσι Στιούαρτ που έγινε η «Πριγκίπισσα Αναστασία της Ελλάδος»

Γράφει ο Ελευθέριος Γ.  Σκιαδάς

 

Ο ναός του Αγίου Ελευθερίου με τα τρία κυπαρίσσια.

 

Πίσω από τον ναό του Αγίου Ελευθερίου, στη μικρή πλατεία που σχηματίζεται γύρω του, δίπλα στη Μητρόπολη, βρίσκονται φυτεμένα τρία κυπαρίσσια. Είναι ό,τι απόμεινε, ίσως, από την φιλαθήναια παρουσία ενός από τους ευγενέστερους Έλληνες γαλαζοαίματους, του Πρίγκηπα Χριστόφορου (1888-1940). Ήταν το όγδοο και τελευταίο παιδί του Βασιλιά Γεωργίου Α΄, θεωρείται ότι υπήρξε ο χρησιμότερος όλων για την οικογένειά του και παραμένει το πλέον άγνωστο μέλος της.

Φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννησή του. Είδε το φως στις τρεις το απόγευμα της 29ης Ιουλίου 1888 (παλ. ημ.) στο ανάκτορο του Παυλόβσκ, στο προάστιο της Πετρουπόλεως, όπου διέμενε ο πάππος του, ο μέγας δούκας Κωνσταντίνος , αδελφός του τσάρου. Στο ίδιο Ανάκτορο είχε γεννηθεί και η μητέρα του, η βασίλισσα Όλγα. Έφυγε από τη ζωή 52 χρόνια αργότερα (1940), στο Θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός», απολαμβάνοντας και κατά την έξοδό του από τη ζωή βασιλικές τιμές.

 

Πρίγκηπας Χριστόφορος

 

Πολίτης του κόσμου, πολύγλωσσος, φιλότεχνος και φίλαθλος, φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και διετέλεσε υπασπιστής του πατέρα του, του αδελφού του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και του ανιψιού του βασιλιά Γεωργίου Β΄. Απέφευγε την περιττή δημοσιότητα και δεν αναμείχθηκε με την πολιτική. Η ζωή του συνδέθηκε με δύο γυναίκες που νυμφεύθηκε. Η πρώτη ήταν η Αμερικανίδα πολυεκατομμυριούχος Νάνσι Στιούαρτ (1878-1923). Γεννήθηκε ως κόρη εμπόρου και παντρεύτηκε πρώτα έναν μεγαλοβιομήχανο. Στη συνέχεια, εργαζόμενη ως γραμματέας, παντρεύτηκε τον βιομήχανο προϊστάμενό της Γουλιέλμο Λιντς, με τον οποίο απέκτησε και έναν γιο. Ο δεύτερος σύζυγός της πέθανε (1908) καταλείποντάς της τεράστια περιουσία. Το 1914 η 36χρονη χήρα γνώρισε τον 26χρονο πρίγκηπα Χριστόφορο στη Γαλλία. Αρραβωνιάστηκαν αλλά καθυστέρησαν χρόνια να παντρευτούν διότι αντιδρούσε η οικογένεια του πρίγκηπα. Παντρεύτηκαν εν τέλει το 1920, τέσσερις ημέρες αργότερα η Νάνσι βαφτίστηκε Ορθόδοξη και απέκτησε τον τίτλο «Πριγκίπισσα Αναστασία της Ελλάδας και της Δανίας».

Αλλά δεν πρόφτασε να χαρεί τον τίτλο της. Τρία χρόνια αργότερα, το 1923, έφυγε από τη ζωή από καρκίνο. Εν τω μεταξύ είχε διαθέσει τεράστια ποσά για την υποστήριξη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας και της εκστρατείας στη Μικρά Ασία. Έξι χρόνια αργότερα (1929) ο πρίγκηπας Χριστόφορος παντρευόταν την κατά δεκατέσσερα χρόνια μικρότερη και πανέμορφη πριγκίπισσα Φραγκίσκη της Ορλεάνης (1902-1953). Ο Χριστόφορος παρέμεινε λάτρης της χώρας του και συμμετείχε ενεργά σε διάφορους αθηναϊκούς φορείς, όπως ο Όμιλος Αντισφαιρίσεως Αθηνών. Ήταν εξ αυτών που στήριξαν τον Ιωάννη Μεταξά φροντίζοντας και για τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Το 1939 βρισκόταν στην Αθήνα και κλήθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων Αμβρόσιο Πλυτά και τον υπουργό διοικητή Πρωτευούσης Κώστα Κοτζιά να ενισχύσει την προσπάθεια για την ανάπτυξη του πρασίνου στην Αθήνα και την Αττική. Πράγματι, ο πρίγκηπας Χριστόφορος δέχτηκε να συμμετάσχει και ένα μεσημέρι του Μαρτίου φύτεψε τα τρία κυπαρίσσια πίσω από τον Άγιο Ελευθέριο.[1] Ένα για τον ίδιο, ένα για τη σύζυγό του πριγκίπισσα Φραγκίσκη της Ορλεάνης και ένα για τον γιο του, πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδος, ο οποίος ήταν μόλις τρισήμισι μηνών. Λες και γνώριζε τι ερχόταν και, αντίθετα από τη γνώμη των γεωπόνων, ο Πρίγκηπας Χριστόφορος ζήτησε τα τρία κυπαρίσσια του να φυτευτούν πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Δέκα μήνες αργότερα έφυγε από τη ζωή, έχοντας στο πλάι του την Φραγκίσκη. Ο γιος τους είναι ο γνωστός συγγραφέας Μισέλ ντε Γκρες, ο οποίος παντρεύτηκε τη διάσημη καλλιτέχνιδα Μαρίνα Καρέλλα.