Διαβάζοντας την «Εφημερίδα των Κυριών»

Μία παράσταση μετά μουσικής από την Ευσταθία

 

 

«Διαβάζοντας την «Εφημερίδα των Κυριών» πιο πολύ θαυμάζεις το μεγαλείο της προσφοράς και το τι θα πει πάθος κι αγάπη κι ενθουσιασμός και πίστη σε μια ιδέα, τι θα πει να πετάς στα ουράνια σαν ένας ερωτευμένος έφηβος και μαζί σου να πετάει η ομάς!

Ένα θρυλικό έντυπο μιας τεράστιας προσωπικότητας του 19ου αι , συγκινεί και εμπνέει μία σύγχρονη τραγουδοποιό, ώστε να δημιουργήσει μια παράσταση. «Η Εφημερίς των Κυριών», που εξεδόθη για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν, ξαναδιαβάζεται από την Ευσταθία σε μια παράσταση μετά μουσικής. Η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες. Γυναίκες μιας άλλης εποχής, χωρίς βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους.

Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας γραμμένα από την πένα της εκδότριάς της ,της πρώτης ελληνίδας φεμινίστριας ,της Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία με την Εφημερίδα της συνετέλεσε στην αφύπνιση του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα. Η ηθοποιός Ανδρομάχη Μαρκοπούλου ,ούσα μυημένη εδώ και χρόνια στη μαγεία της ανάγνωσης της Εφημερίδος ,ταυτίζεται με την Καλλιρρόη Παρρέν και γίνεται σιγά σιγά η φωνή της που διασχίζει τους αιώνες για να έρθει στα δικά μας αυτιά. Ο Χάρης Μπότσης στο πιάνο, εμπλέκεται μουσικά με την υπέροχη ελληνική γλώσσα της Εφημερίδος των Κυριών αντιπαραθέτοντας παλιές και σύγχρονες μελωδίες καθώς και τραγούδια διάσπαρτα μέσα στην παράσταση με συγκεκριμένη θεματική μέχρι να φτάσει στο «τώρα» με ένα φρέσκο τραγούδι που έγραψε η Ευσταθία για το φινάλε της παράστασης.

Τέλος , η Νίκη Μαυροειδή ενσαρκώνει μία αδικημένη γυναικεία μορφή ,άγνωστη στους περισσότερους που με μεταφυσικό τρόπο θέλει να μας πει τη δική της αληθινή ιστορία από μιαν ανάγκη να δικαιωθεί η ίδια και μαζί μ αυτήν και όλες οι γυναίκες της γενιάς της που δεν είδαν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα.

Έρευνα, Σύνθεση κειμένων, πρωτότυπα κείμενα και μουσική : Ευσταθία Σκηνοθεσία : Ανδρομάχη Μαρκοπούλου Πιάνο : Χάρης Μπότσης Μουσική επιμέλεια: Ευσταθία, Χάρης Μπότσης

Παίζουν: Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης, Νίκη Μαυροειδή.

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Αίθουσα «ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ»

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19.00

Γενική είσοδος: 12 Ευρώ

Μειωμένο: 10€ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Ανέργων)

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 105 61 Αθήνα
210 61 27 322 | 6956 202 709