ΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΥΔΟΚΙΑ…

Εορταστικό Αφιέρωμα

Επί είκοσι ένα αιώνες ηχεί ο αγγελικός ύμνος υπέρ της Βηθλεέμ. Τα μηνύματα που στέλνει είναι απλά και διαυγή. Αποβλέπουν στο αέναο και ελπιδοφόρο μέλλον του ανθρώπου. Καθησυχάζουν τις ανησυχίες του. Διασκεδάζουν τους φόβους και τροφοδοτούν ευγενή συναισθήματα. Σμιλεύουν τον ακατέργαστο λίθο, κατέρχονται σε απρόσιτα και μυστηριώδη βάθη για να αναπέμψουν το δόξα εν υψίστοις Θεώ…

Στους αιώνες που πέρασαν, αλλά και σ’ αυτούς που θα έλθουν, τα μηνύματα αυτά ήταν και θα παραμένουν επίκαιρα. Ιδιαιτέρως σε ανήσυχους καιρούς και πρωτόγνωρες συνθήκες σαν κι αυτές που βιώνουμε. Η παράδοση, ο πολιτισμός και η πρόοδος κυλούν πάνω στις ίδιες ράγες της Ιστορίας. Τροφοδοτούν με δυνάμεις τις πρόθυμες ψυχές και όσους αρέσκονται να ονειροπολούν αλλά και να οραματίζονται.

Οι δωδεκαήμερες γιορτές, τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, μας δίνουν την ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα και την ψυχική μας διάθεση προς άπειρες κατευθύνσεις. Δύο εξ αυτών όμως μονοπωλούν συνήθως το ενδιαφέρον μας. Αφενός ο εσωτερικός μας κόσμος∙ η αποτίμηση του παρελθόντος και η αναζήτηση του μέλλοντος. Αφετέρου το περιβάλλον που βιώνουμε∙ η προσπάθεια να απολαύσουμε το εορταστικό κλίμα και την οικογενειακή ατμόσφαιρα.

 

 

Με το κλίμα των ημερών και των ανθρώπινων διαθέσεων, όπως εκφράσθηκαν διαχρονικά στην ελληνική πραγματικότητα, εναρμονίζεται και το εορταστικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας μας «ΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ». Επιλέγουμε το περιρραντήριο της ζωής, απολαμβάνουμε το παρόν, αναδεικνύουμε υγιείς δυνάμεις, εμμένουμε στην ποιότητα και προβάλλουμε τις θετικές πλευρές, όπως εκφράζονται από τον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργίας.

Αντλούμε στοιχεία από το παρελθόν στήνοντας ισχυρές γέφυρες με το μέλλον. Διότι δεν υπάρχει παρόν χωρίς παρελθόν και αντίστροφα. Όπως δεν χαράσσεται ευοίωνο μέλλον εάν δεν προηγηθεί η διαλεκτική σχέση του με το παρελθόν. Ματιές και στιγμιότυπα σε ιστορικά γεγονότα που διδάσκουν και διασκεδάζουν. Από την προεπαναστατική Αθήνα του Λόρδου Βύρωνος μέχρι τους καλικαντζάρους των παιδικών μας χρόνων.

Οι παραδόσεις και οι θρύλοι συνομιλούν με τους ανθρώπους και τις αδυναμίες τους και παρακολουθούν τις πράξεις και τις συνήθειές τους. Ήθη και έθιμα που διατηρούν το χρώμα τους. Τα κάλαντα, τα δώρα και τα γούρια συναντούν τον παραδοσιακό φούρναρη της γειτονιάς και στην Αγορά συναντώνται οι αριστοκράτες με τους λαϊκούς για τη γαλοπούλα τους. Ο κόσμος των παιχνιδιών ζωντανεύει σχηματίζοντας την ονειρεμένη πολιτεία του.

Εορταστικό αφιέρωμα λοιπόν, έχοντας κατά νου αυτούς και αυτά που πέρασαν, καθώς και όσους και όσα θα έλθουν. Απολαύστε τις γιορτές με μοναδικές ιστορίες, κάλαντα, θρύλους και παραδόσεις, άγνωστα ιστορικά γεγονότα, χαριτωμένα στιγμιότυπα και πλούσια ανέκδοτα τεκμήρια. Έχοντας πάντα στο επίκεντρο και αντιμετωπίζοντας με ευμενή διάθεση τον Άνθρωπο. Επιδοκιμάζοντας τη θετική ενέργεια, το Καλό και το Αγαθό. Θαυμάσια ευκαιρία για να ποτιστεί η ανθρώπινη ζωή με γόνιμη και παραγωγική ενέργεια: Εν ανθρώποις ευδοκία!

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοκράτες και λαϊκοί μαζί για γαλοπούλα στην οδό Αθηνάς!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Μεταβείτε στο άρθρο: Αριστοκράτες και λαϊκοί μαζί για γαλοπούλα στην οδό Αθηνάς!

Ο χριστουγεννιάτικος έρωτας του λόρδου Βύρωνα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μεταβείτε στο άρθρο: Ο χριστουγεννιάτικος έρωτας του λόρδου Βύρωνα

Χριστουγεννιάτικα κάλλαντα με το πενάκι του Γεωργίου Σουρή

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΘΙΜΑ

Μεταβείτε στο άρθρο: Χριστουγεννιάτικα κάλλαντα με το πενάκι του Γεωργίου Σουρή

«Δακρυσμένα Χριστούγεννα» 1922

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (1919-1922)

Μεταβείτε στο άρθρο: «Δακρυσμένα Χριστούγεννα» 1922

Χριστουγεννιάτικη λιθογραφία (Δεκέμβριος 1887)

Χωρίς κατηγορία

Μεταβείτε στο άρθρο: Χριστουγεννιάτικη λιθογραφία (Δεκέμβριος 1887)

Θρύλοι και παραδόσεις για τα γκι και την ιστορία τους

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Μεταβείτε στο άρθρο: Θρύλοι και παραδόσεις για τα γκι και την ιστορία τους

Το εορταστικό φτυάρι του φούρναρη

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Μεταβείτε στο άρθρο: Το εορταστικό φτυάρι του φούρναρη