Επτά χιλιάδες παιδιά λένε τα Κάλαντα το 1930

Η διαδήλωση που οργάνωσε το «Πατριωτικό Ίδρυμα Προστασίας Παιδιού»

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Τα Κάλαντα σκίτσο Κ Δημητριάδη αρχείο Συλλόγου των Αθηναίων

«Τα Κάλαντα», σκίτσο Κ. Δημητριάδη (αρχείο Συλλόγου των Αθηναίων)

 

Τα πιο όμορφα, ίσως, πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην ιστορία των Αθηνών ακούστηκαν στις 29 Δεκεμβρίου 1930. Άγγιξαν τα όρια αληθινής παναθηναϊκής αποθέωσης του μικρόκοσμου της πόλης αφού ακούστηκαν από επτά χιλιάδες παιδικά στόματα. Οργανώθηκε πραγματική λιλιπούτεια διαδήλωση από το «Πατριωτικό Ίδρυμα Προστασίας Παιδιού» και αποτελούσε έκφραση ευχαριστίας στην αθηναϊκή κοινωνία που συνέβαλε στη συντήρηση των εγκαταστάσεων των παιδικών κατασκηνώσεων της Βούλας. Ταυτόχρονα αποτελούσε βέβαια και ζωντανή διαφήμιση του έργου που πραγματοποιούσε το Ίδρυμα.

Η αυλή του Ιδρύματος στην οδό Αμερικής πλημμύρισε από τουμπερλέκια, μικρά ιδιόρρυθμα τύμπανα αλλά και παραδοσιακά τρίγωνα. Τα τουμπερλέκια κατασκευάστηκαν για την περίσταση και ήταν σαν κανατάκια χωμάτινα που είχαν επάνω ένα δέρμα. Όλη η Αθήνα βρέθηκε κυριολεκτικά στο πόδι για να δει τα παιδιά να λένε τα κάλαντα. Η κίνηση των δρόμων σταμάτησε. Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Κοραή και πάροδοι πλημμύρισαν από παιδικές φωνές και χαμόγελα, ενώ η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διακόπηκε και η αστυνομία με δυσκολία κατόρθωσε να διατηρήσει την τάξη. Μπροστά η Φιλαρμονική του Δήμου και ένας χοντρός Άγιος Βασίλης ανεβασμένος σε ξυλοπόδαρα!

Ένας βόμβος χιλιάδων παιδικών φωνών: «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά / ψηλή μου δενδρολιβανιά». Συμμετείχαν παιδιά απ’ όλα τα Ορφανοτροφεία, τα ιδρύματα Χατζηκώστα και Εμπειρίκειο, αλλά και πρόσκοποι και ναυτοπρόσκοποι που έκλειναν την παράταξη. Εμπνευστές της πρωτότυπης πρωτοχρονιάτικης παρέλασης ήταν ο Απόστολος Δοξιάδης και ο Κώστας Κοτζιάς, οι οποίοι υποδέχτηκαν τα παιδιά στο Σύνταγμα. Εκεί επικράτησε πανζουρλισμός. Ζωσμένη η πλατεία από παιδιά που τραγουδούσαν σκορπίζοντας γιορταστική χαρά στην πόλη. Η αλησμόνητη για τις παιδικές ψυχές εκείνη ημέρα έκλεισε με τα παιδιά να κατακλύζουν όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες, στο κέντρο, στις γειτονιές και στους συνοικισμούς. Οι αίθουσες διατέθηκαν δωρεάν για να παρακολουθήσουν χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες προβολές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοχρονιάτικες τράπουλες και επαγγελματίες χαρτοπαίκτες

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μεταβείτε στο άρθρο: Πρωτοχρονιάτικες τράπουλες και επαγγελματίες χαρτοπαίκτες

Εορτές στην οδό Ερμού στα τέλη του 19ου αιώνα

ΔΡΟΜΟΙ

Μεταβείτε στο άρθρο: Εορτές στην οδό Ερμού στα τέλη του 19ου αιώνα

Θορυβώδης παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Βουλή των Ελλήνων

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Μεταβείτε στο άρθρο: Θορυβώδης παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Βουλή των Ελλήνων