Ολονυκτία με πανσέληνο σε Αθήνα και Αττική

«Το ωραιότερον αισθητικόν όραμα του Κόσμου»!

 

 

Ο Δημήτρης Χατζόπουλος, ο γνωστός «Μποέμ», παρακολουθούσε πριν από έναν αιώνα περίπου την πανσέληνο πάνω από την Αττική και έγραφε πως η σεληνοφώτιστη Ακρόπολη μετατρέπει το πληκτικό σε φαντασμαγορία. «Αν διηύθυνα την τουριστικήν υπηρεσίαν της Ελλάδος θα διοργάνωνα σεληνοφωτίστους εκδρομάς δι’ αεροπλοίου εις την Ακρόπολιν της Αττικής, εις την Σαλαμίνα, εις το Σούνιον, εις την Δήλον, εις τον Παρνασσόν….» έγραφε τότε. Μπορεί να πέρασαν πολλές δεκαετίες, αλλά επιτέλους από το 2002 ξεκίνησε η όμορφη παράδοση να ανοίγουν ελεύθερα στο κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία.

Εφέτος, στην Αθήνα ανοικτός θα παραμείνει ο Κεραμεικός και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι τα μεσάνυκτα της Κυριακής, 26 Αυγούστου 2018, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό που επιθυμεί να απολαύσει την Πανσέληνο. Η απόφαση λήφθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο ενέκρινε να παραμείνουν ανοικτοί 132 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, συμμετέχοντας στον θεσμό Πανσέλληνος 2018, ο οποίος εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Οι Δυτικοί Λόφοι (Φιλοπάππου, Πνύκας και Νυμφών), καθώς και η Ακαδημία Πλάτωνος θα παραμείνουν ανοικτοί όλη την ημέρα.

Στο Αρχαιολογικό

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του από τις 20:00 έως τις 24:00, με τους αρχαιολόγους να αφηγούνται και να συζητούν με το κοινό στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις με θεματική τις «Αμέτρητες όψεις του ωραίου». Παράλληλα, στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σπουδαστές της δραματικής σχολής Δήλος θα διαβάσουν αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ενώ θα γίνει και μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών. Στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, στις 21:00, η Μαριάν Γεωργίου θα ταξιδέψει το κοινό σε μια μουσική εκδήλωση που δεν θα μπορούσε να ονομάζεται διαφορετικά παρά «La Luna».

Ελευσίνα

Μουσικά θα ντυθεί και ο αρχαιολογικός χώρος των Μεγάλων Προπυλαίων-Ρωμαϊκής Αγοράς στην Ελευσίνα- σε συνεργασία με το Φεστιβάλ «Αισχύλεια»-, ο οποίος θα είναι ανοιχτός για την εκδήλωση από τις 20:00 έως τις 24:00, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση θα γίνει τη βραδιά της πανσελήνου και στη νότια εσωτερική αυλή της Ιεράς Μονής Δαφνίου. Ένα ρεσιτάλ πιάνου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στις 8 το βράδυ της 26ης Αυγούστου στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρία του Πόρου. Να σημειωθεί ότι η πανσέληνος του Αυγούστου 2017 προσέλκυσε πάνω από 75.000 επισκέπτες, που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχουν όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ανά την Ελλάδα στις 26 Αυγούστου.