Το ιστορικό Α΄ Γυμνάσιο Αθηνών και η συμβολή των Αποφοίτων του στην Ιστορία του Τόπου

Εκδήλωση για τα 190 χρόνια στην Παλαιά Βουλή

Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το σχολείο (1942). Φωτ. αρχείο Ματθ. Αρταβάνη.

Ο Σύνδεσμος των Αποφοίτων του ιστορικού Α΄ Πειραματικού Γυμνασίου/Λυκείου Αθηνών, το οποίο ίδρυσε ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, το 1829 ως το πρώτο ανώτερο πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, εορτάζει εφέτος τα 190 χρόνια του Σχολείου.

Από το Σχολείο αυτό, αποφοίτησαν μεταξύ άλλων, Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, Ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, ποιητές, καλλιτέχνες κ.ά. όπως π.χ. οι Θρασύβουλος και Αλέξανδρος Ζαΐμης, Χαρ. Τρικούπης, Θ. Δηλιγιάννης, Επ. Δεληγιώργης, Δημ. Ράλλης, Σπ. Λάμπρος, Εμμ. Τσουδερός, οι ακαδημαϊκοί Ξεν. Ζολώτας , Δημ. Καμπούρογλους, Μιχ. Στασινόπουλος, Γρηγ. Κασιμάτης, Σωκράτης Κουγέας, Διον. Ζακυνθινός, Γεώργιος Μερίκας, Γεώργιος Χατζηδάκις, Δημ. Μπαλάνος, Κων. Δεσποτόπουλος, Παν. Βοκοτόπουλος, Χ.Μουτσόπουλος, οι ποιητές Γ. Σουρής, Γ. Σεφέρης, Γ. Βιζυηνός, Σωτ. Σκίπης, ο ζωγράφος Γ. Τσαρούχης, ο Καθ. Γ. Παπανικολάου (test pap), ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, ο Αλέξ. Δεσποτόπουλος, ο Δημ. Ψαθάς, ο Γ. Οικονομίδης, ο Χρ. Πασαλάρης, ο Κ. Ασημακόπουλος, οι Νέστωρ και Αρτέμης Μάτσας, ο Γ. Γεννηματάς, ο Αντώνης Τρίτσης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κ. Σκανδαλίδης και πλήθος άλλων, ώστε δεν θα είναι υπερβολή εάν λεχθεί ότι διαμόρφωσαν εν πολλοίς την σύγχρονη Ιστορία του τόπου!

Η είσοδος του σχολείου. Φωτ. αρχείο Ματθ. Αρταβάνη.

Η επέτειος θα εορταστεί, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, στη μεγάλη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου των Αποφοίτων κ. Ματθαίου Αρταβάνη με τίτλο: «Το Ιστορικό Α΄ Γυμνάσιο Αθηνών και η συμβολή των Αποφοίτων του στην Ιστορία του Τόπου».

«Αναμνήσεις από τα σχολικά θρανία» επιφανών Αποφοίτων του Σχολείου μας.

Τραγούδια από την «Μουσική παρέα» σε στίχους ή μουσική Αποφοίτων του Α΄ Πειραματικού Γυμνασίου / Λυκείου Αθηνών.

Θα ακουστούν μεταξύ άλλων:

«Ξέρω κάποιο στενό», στίχοι Γ. Οικονομίδης.

«Εγώ είμαι η νέα γυναίκα», στίχοι Μπάμπης Άνινος.

«Πιες γλυκό κρασί δεν είν ’ντροπή», στίχοι Πολ Νορ.

«Το ρολόι», στίχοι και μουσική Γ. Ρωμανός.

«Λίγο ακόμα», στίχοι Γ. Σεφέρης.

«Παιδί μου ώρα σου καλή», στίχοι Γ. Βιζυηνός.

«Νότος» μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

«Άσπρα καράβια», στίχοι Σωτ. Σκίπης.

Το Πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Απόφοιτος του Α΄ Πειραματικού Σχολείου Αθηνών, κ. Αλέξης Κωστάλας.