Αιωνόβιες ελιές στην Ιερά Οδό μεταφύτεψε ο Δήμος Αθηναίων

Κώστας Μπακογιάννης: Αθήνα φιλική προς το περιβάλλον με κάθε τρόπο

Ο Σοφοκλής έχει αποφανθεί σαφώς

περί της της Αθηναϊκής καταγωγής

της Ελιάς στον Οιδίποδα επί Κολωνώ,

όπου ο χορός, εξυμνώντας τα πλεονεκτήματα

του Αστεως της Παλλάδος λέει ότι

«θάλλει στην χώρα αυτή η παιδοτρόφος  

ελιά, φύτεμα γηγενές και αχειροποίητο»!

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα με απόφαση και παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη μεταφυτεύτηκαν σε παρτέρια της Ιεράς Οδού δεκάδες ελιές που μεταφέρθηκαν από την περιοχή της Ακράτας στην Αχαΐα. Ορισμένα από τα δένδρα που μεταφυτεύτηκαν στην Αθήνα είναι αιωνόβια ενώ τα περισσότερα έχουν ηλικία από 40 ως 60 ετών.

 

 

Ο ιστορικός δρόμος ανακτά την εικόνα αλλά και τον ιστορικό χαρακτήρα του. Φυτεύτηκαν ήδη τριάντα μεγάλες εντυπωσιακές ελιές σε παρτέρια της Ιεράς Οδού, ενώ θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, φυτεύσεις και στην νησίδα του δρόμου. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να μεταφυτευτούν περίπου εκατό μεγάλες ελιές και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες.

Η κίνηση του Δημάρχου Αθηναίων εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα που προβλέπει να φυτευτούν περισσότερα από 2000 δέντρα σε όλη την πόλη. Παραλλήλως εξελίσσεται ολοκληρωμένο για την δημιουργία πνευμόνων πρασίνου στις γειτονιές.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε κάθε μέρα στην Αθήνα, γιορτή για το περιβάλλον. Δεν είναι ευχή. Είναι καθημερινή προσπάθεια να γίνει η πρωτεύουσα φιλική προς το περιβάλλον με κάθε τρόπο, στην καθημερινότητά της. Αυτό κάνουμε με τον Μεγάλο Περίπατο και την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου. Αυτό κάνουμε με την πραγματική ανακύκλωση που έχει ξεκινήσει αλλά και με την καθημερινή φροντίδα του πρασίνου της πόλης. Χαίρομαι ιδιαίτερα, όταν σε αυτή την προσπάθεια, φορείς, επιχειρήσεις, πολίτες, είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

 

Η μεταφορά των δένδρων και η τοποθέτησή τους έγινε με την αρωγή της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.» που πραγματοποιεί έργα στην Ακράτα, απ’ όπου και οι ελιές που μεταφυτεύτηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Άγιος Σάββας της Ιεράς Οδού και η εξαφανισμένη συνοικία

ΝΑΟΙ – ΜΟΝΕΣ

Μεταβείτε στο άρθρο: Ο Άγιος Σάββας της Ιεράς Οδού και η εξαφανισμένη συνοικία

Ο αφορισμός της Εκκλησίας κατά των εμπρηστών των δασών

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μεταβείτε στο άρθρο: Ο αφορισμός της Εκκλησίας κατά των εμπρηστών των δασών