Ανάδειξη του Εθνικού Κήπου και άλλων Δημοσίων Χώρων Πρασίνου

Συνδιοργάνωση της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου και του Συλλόγου των Αθηναίων

Ο Σύλλογος των Αθηναίων και η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου συνδιοργάνωνουν σειρά διαλέξεων με θέμα «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ». Η πρώτη εισήγηση θα λάβει χώρα στο Εντευκτήριο του Συλλόγου των Αθηναίων (Κέκροπος 10, Πλάκα) στις 19 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:30.

Σκοπός των διαλέξεων είναι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού στα πολιτιστικά, κοινωνικά, περιβαλλοντολογικά και οικονομικά στοιχεία, τα οποία καθορίζουν την ανάδειξη, συντήρηση και διαχείριση των δημοσίων χώρων πρασίνου και τη σχέση τους με τους πολίτες.

Εισηγήτρια η κ. Ζέττα Αντωνοπούλου, Υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων με θέμα: «Εθνικός Κήπος και Επιτροπή Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών – Aναγνώσεις από το σωζόμενο αρχειακό υλικό»

Η κ. Ζέττα Αντωνοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Αρχιτεκτόνων, ΔΠΜΣ Προστασίας Μνημείων: Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων και συνόλων). Το 2014 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τομέας Ιστορίας της Τέχνης), με τίτλο «Γιάννης Παππάς (1913-2005) – τα χρόνια της Αιγύπτου (1945-1952)».

Από το 1994 έως το 2011 εργάστηκε στο Τμήμα Παραδοσιακών Κτηρίων & Μνημείων του Δήμου Αθηναίων. Ασχολήθηκε συστηματικά με την καταγραφή, τεκμηρίωση, συντήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα των γλυπτών μνημείων της πόλης.

Μέρος της επαγγελματικής και εθελοντικής της δράσης αφορά τις Πολιτιστικές Διαδρομές, εκπαιδευτικά, πιλοτικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, ανάδειξη ιστορικών τόπων, το πολιτιστικό θεσμικό πλαίσιο του Δήμου Αθηναίων, έρευνα πεδίου, μελέτη αρχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οργάνωση συλλογών.

Από το 2012 προΐσταται του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την περισυλλογή αρχειακού υλικού που αποτυπώνει την ιστορία του θεσμού, τη συγκρότηση φυσικών και ψηφιακών συλλογών και τη διάθεσή τους στην έρευνα.

Λόγω περιορισμένου αριθμού προσκλήσεων, η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη (τηλ. επικοινωνίας: 210 7293506 και 210 3232021)