Αντί απολογισμού, προεκλογικές εξαγγελίες

Σοφιστής

Σχολιάζει ο Σοφιστής

Διαβάζουμε τις εξαγγελίες περί επικείμενων έργων και ευφραίνεται η ψυχή μας. Ωστόσο, μια «πίκρα» ανεβαίνει στα χείλη. Στεκόμαστε στις πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις που είναι η αναμόρφωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα και η αξιοποίηση του ιστορικού Λυσσιατρείου – Απολυμαντηρίου στον Βοτανικό.
Επί μία δεκαετία σχεδόν οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Αθηνών έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Τα δάπεδα στις περισσότερες είναι κατεστραμμένα ή ημικατεστραμμένα, ο φωτισμός το ίδιο, οι περιφράξεις βανδαλισμένες, οι είσοδοι ανύπαρκτες, ενώ ούτε λόγος για καθαριότητα και φύλαξη. Τι έκαναν οι αρμόδιοι τόσα χρόνια; Δεν τα έβλεπαν; Τα έβλεπαν.
Αποτέλεσμα; Σε περίοδο κρίσης αποδομήθηκαν τα τοπικά αθλητικά και κοινωνικά κινήματα που αξιοποιούσαν τους χώρους, χάθηκε το ενδιαφέρον, υποχώρησαν οι μηχανισμοί που είχαν αναπτυχθεί στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ακόμη περισσότερο χάθηκε το ηθικό πλεονέκτημα που είχε η παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης στα τοπικά ζητήματα.
Χειρότερα όμως είναι τα πράγματα στην περίπτωση του Λυσσιατρείου – Απολυμαντηρίου. Οι εγκαταστάσεις είχαν παραδοθεί στον Δήμο Αθηναίων για να αναπτύξει κοινωνικές δραστηριότητες από την εποχή του Γ. Σγουρού. Αλλά ο Δήμος αδιαφόρησε! Απεμπόλησε το δικαίωμα που του παραχωρήθηκε να δημιουργήσει πρότυπες δομές στην είσοδο της πόλης.
Τα παραδοσιακά και διατηρητέα κτίρια παραδόθηκαν στις καταλήψεις και στις καταστροφές. Ο μοναδικός σε εξοπλισμό πλούτος λεηλατήθηκε, ο περίβολος μετατράπηκε σε κοπρώνα, μοναδικά έπιπλα υπέστησαν ανεπανόρθωτες φθορές. Τα rave party και οι περιθωριακές εκδηλώσεις κατέλαβαν επιφανή θέση.
Το επιμύθιο είναι αυτονόητο: Η Αθήνα παρουσιάζει έντονα στοιχεία παρακμής λόγω της άγνοιας, της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης. Φαινόμενο που δεν αξίζει στην ελληνική πρωτεύουσα. Οι πάσης φύσης αρχές καλούνται πλέον να παρουσιάσουν το έργο που παρήγαγαν στην πολυτελή από άποψη χρόνου θητεία τους.
Όσο για τις ευπρόσδεκτες εξαγγελίες τι να πούμε; Οι καλοί θεοί της Αττικής γης ας βάλουν το χέρι τους ώστε να υλοποιηθεί τουλάχιστον ένα μέρος τους.