Χάρτες πόλεων από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

 

Δύο βιωματικά εργαστήρια με προβολές, συζητήσεις, αφηγήσεις και ματιές στους χάρτες των πόλεων θα πραγματοποιηθούν φέτος από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.). Η υλοποίησή τους πραγματοποιείται από την Κεντρική Υπηρεσία και το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς που συμμετέχει στον εορτασμό του προγράμματος «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Πρόκειται για θεσμό που προκαλεί και προσκαλεί τους επισκέπτες να προσεγγίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά με βιωματικό τρόπο.

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 τα ΓΑΚ συμμετέχουν με τη δράση «Χάρτες πόλεων – αποτυπώματα ανθρώπων. Προσεγγίσεις και ματιές σε πόλεις μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά». Εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθούν τα δύο εργαστήρια 10:00-12:00 και 12:00-14:00 στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ, Δάφνης 61 στο Ψυχικό.

Για τη διετία 2017-2018 το θέμα του εορτασμού στην Ελλάδα είναι οι ΠΟΛ(ε)ΙΣ. Στο πλαίσιο αυτό και κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων εργαστηρίων θα προβληθούν χάρτες διάσημοι και άλλοι, λιγότερο γνωστοί, παλιοί και σύγχρονοι, χάρτες πόλεων πραγματικών, φανταστικών και ιδανικών.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να δουν πώς με τη βοήθεια των χαρτών και του αρχειακού χαρτογραφικού υλικού μπορεί κάποιος να κατανοήσει το παρόν, να προσεγγίσει το παρελθόν και να διεκδικήσει το μέλλον.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικες.

(Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210-6782278)