Διάλεξη Γεωργίου Σταϊνχάουερ στον Σύλλογο των Αθηναίων

 

 

Τον αρχαιολόγο και επίτιμο Έφορο των Αρχαιοτήτων της Β’ Εφορείας Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Γεώργιο Σταϊνχάουερ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρεθούν στην αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων (οδός Κέκροπος 10, Πλάκα) τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18:30.

Ο διακεκριμένος και πολυγραφότατος επιστήμονας θα μιλήσει με θέμα «Η εξέλιξη της τεχνολογίας του πολέμου τον 4ο αιώνα π.Χ.», στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει η Ε.Δ.Α.ΒΥ.Τ. (Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής & Βυζαντινής Τεχνολογίας).

Ο κ. Γιώργος Σταϊνχάουερ γεννήθηκε στον Πειραιά. Μετά την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών του σπουδών, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική διατριβή του είχε ως θέμα τη ρωμαϊκή Σπάρτη. Στα πλαίσια της ειδικότητάς του, έχει πραγματοποιήσει πολλές έρευνες σε αρχαιολογικές θέσεις στην Ελλάδα:

Το 1978 ο Γεώργιος Σταϊνχάουερ και ο Παναγιώτης Φάκλαρης,  μαζί με την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ε΄ ΕΠΚΑ), ξεκίνησαν τις ανασκαφές για την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Αρκαδία. Πραγματοποίησε τις σωστικές ανασκαφές του Αεροδρομίου των Σπάτων, της Αττικής Οδού και των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, καθώς και στην αναστήλωση της Ηετιωνείας Πύλης του Πειραιά.

Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται πρωτότυπες έρευνες και πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αρχαιολογικού, επιγραφικού, ιστορικού και τοπογραφικού ενδιαφέροντος, για τη τοπογραφία της αρχαίας Σπάρτης, τη πολεοδομία του αρχαίου Πειραιά, την οικιστική των Αττικών δήμων και τους αρχαίους δρόμους της Αττικής. Έχει δημοσιεύσει επίσης αρκετά ατομικά βιβλία και έχει συμμετάσχει σε διάφορα συλλογικά έργα.