Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου)

Frank Choisy (1872-1966)

Ο Frank Choisy με το βιολί του. Φωτογραφία E. Hofmann, Γενεύη. Φωτογραφικό Αρχείο F. Choisy «Σύλλογος των Αθηναίων».

Ο Frank Choisy (1872-1966) γεννήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου από Ελβετούς γονείς. Ήταν διακεκριμένος πιανίστας, βιολιστής, συνθέτης και παιδαγωγός. Από το 1897 έως το 1907 δίδαξε στο Ωδείο Αθηνών, βιολί, μουσική δωματίου και αντίστιξη ενώ εισήγαγε και το μάθημα της ιστορίας της μουσικής στο πρόγραμμα σπουδών. Διετέλεσε, επίσης, Διευθυντής ορχήστρας σε συμφωνικές συναυλίες.

Το 1903, παντρεύτηκε την Ασπασία Παπαθεοδώρου (1884-1983), το γένος Σουρμελή και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά τον Γιάννη (Jean) και τη Μύριαμ. Το 1907, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Γενεύη, όπου ο F. Choisy ίδρυσε δύο χρόνια αργότερα την École Populaire de Musique κι εργάστηκε ως δάσκαλος, μουσικός και αρθρογράφος αναπτύσσοντας ενεργή φιλελληνική δράση.

 

Επέστρεψε στην Αθήνα, το 1927, συνεχίζοντας την καλλιτεχνική του δράση. Δημοσίευσε μελέτες και παρέδωσε ομιλίες για ποικίλα θέματα που αφορούσαν τη μουσική, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες της Αθήνας και του εξωτερικού ενώ συνέθεσε τη μουσική και για παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μουσικές φυσιογνωμίες των αρχών του 20ου αι. στην Αθήνα.

Το Αρχείο F.Choisy και το Αρχείο Οικογένειας Παπαθεοδώρου και Σουρμελή βρίσκονται στον «Σύλλογο των Αθηναίων» και περιλαμβάνουν σημαντικά ανέκδοτα αρχειακά και φωτογραφικά τεκμήρια.

Διαβάστε περισσότερα για το Αρχείο F.Choisy του «Συλλόγου των Αθηναίων»

 

Επιμέλεια υλικού: Έλενα Γκοτσίνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «Αρμονία» του Νικολάου Γύζη και η υπέροχη ιστορία της!

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Μεταβείτε στο άρθρο: Η «Αρμονία» του Νικολάου Γύζη και η υπέροχη ιστορία της!

Ο κοσμοπολίτης Γεώργιος Νάζος που αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική παιδεία των Ελλήνων

ΜΟΥΣΙΚΗ

Μεταβείτε στο άρθρο: Ο κοσμοπολίτης Γεώργιος Νάζος που αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική παιδεία των Ελλήνων