Φωτορεπορτάζ Χιονισμένης Αθήνας (1981):

Αθήνα διαμαντόπετρα ντυμένη στ'άσπρα...

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Τρίτη βράδυ προς Τετάρτη, 27 προς 28 Ιανουαρίου 1981, εμφανίστηκε και στην Αθήνα ο «λευκός εισβολέας» που είχε καταλάβει όλη τη χώρα. Έπιασε κυριολεκτικά στον… ύπνο τους Αθηναίους και τις Αθηναίες και σε λίγη ώρα η πρωτεύουσα ήταν κατάλευκη. Η Ομόνοια, η Ακρόπολη και η Πλάκα σκεπάστηκαν από χιόνι και κάθε συγκοινωνία παρέλυσε. Στην αρχή αποκλείστηκαν όλες οι περιοχές πέραν της ΕΡΤ (Αγία Παρασκευή) και στη συνέχεια οι περιοχές πέραν της Καλλιθέας, οι οποίες συγχρόνως βυθίστηκαν στο σκοτάδι.

 

 

 

 

 

 

Στις μία το πρωί άρχισαν να ασπρίζουν και τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης και στις δύο οι πρώτες παρέες έπαιζαν χιονοπόλεμο στο Κολωνάκι, έξω από το θρυλικό «Ελληνικόν». Το ίδιο συνέβη και στους Αμπελόκηπους, με όσους βγήκαν από τους κινηματογράφους. Καθάριζαν τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων και έπαιζαν χιονοπόλεμο χαχανίζοντας. Τα αυτοκίνητα ίσα που κυλούσαν στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, η οδός Πατησίων βυθιζόταν στο σκοτάδι λόγω βλάβης της ΔΕΗ. Στην Ομόνοια μόνον ο σαλεπιτζής ξεφώνιζε ─ Σαλέπι! Στην πλατεία Κολιάτσου η μαρίδα στημένη μπροστά από τους σηματοδότες μάζευε το χιόνι από τα αυτοκίνητα και άρχιζε τον.. πόλεμο.

 

 

 

 

 

 

 

Το χέρι του φωτογράφου απαθανάτισε την «Αθήνα διαμαντόπετρα ντυμένη στ’ άσπρα…», παραδίδοντάς μας μοναδικές ασπρόμαυρες λήψεις. Δεν έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες από τότε και όμως ήταν.. άλλη Αθήνα.  Καθαρή, νοικοκυρεμένη, λειτουργική, φιλική. Ο χιονάνθρωπος μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών φαντάζει ως σύνθημα ευημερίας. Τα χιονισμένα τραπεζάκια και οι λεπτομέρειες που αποτύπωσε ο φακός, ανασύρουν μνήμες σε όσους τα έζησαν και σπρώχνουν σε γόνιμες σκέψεις τους νεότερους.

Ωστόσο, ο χιονιάς εκείνου του Ιανουαρίου ήταν καταστροφικός. Άφησε πίσω του ανθρώπινα θύματα και πρωτοφανείς υλικές ζημιές.

Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα «Δημοκρατία», Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019