«ΦΡΕΝΙΤΙΣ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ (1938-39)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ένθετο παράστασης «Φρενίτις» από τον Θίασο Κοτοπούλη στο Νέο Θέατρο Μαρίκας Κοτοπούλη (1938-39), Φωτογραφία Μαρίκας Κοτοπούλη: Λ. Φραντζής. Αρχείο Αγγελή Παπαγγελή, «Σύλλογος των Αθηναίων».

Τη χειμερινή περίοδο 1938-39 ο Θίασος «Μαρίκας Κοτοπούλη» ανέβασε για δεύτερη χρονιά το έργο του Charles de Peyret-Chappuis με τίτλο «ΦΡΕΝΙΤΙΣ» στο Νέο Θέατρο «Μαρίκας Κοτοπούλη» στην οδό Πανεπιστημίου (μετέπειτα Θέατρο Rex). Στο ένθετο φυλλάδιο της παράστασης ο συγγραφέας του έργου γράφει σε επιστολή του προς τη Μαρίκα Κοτοπούλη τα εξής:

«Είναι για μένα μεγάλη ευχαρίστησι να συλλογίζωμαι πως η καϋμένη μου η «Έστερ» – που είναι για να τη λυπάται μάλλον κανείς παρά για να την ψέγη – θα ζωντανέψη στους πρόποδες της Ακροπόλεως. Τι καταπληκτική συνάντησις όμως αυτή για το συγγραφέα…

Η δεσποινίς Κόκ, αστή, κοπέλλα φρόνιμη, καθολική, αντιμέτωπη προς κάθε τι που ενσαρκώνει έναν πολιτισμό αντίθετο σε ό,τι την έχει κάμει αυτή την ίδια εκείνο που είναι… Αυτή η καϋμένη η κοπέλλα, η στερημένη από κάθε ωμορφιά, από κάθε τέχνη, από κάθε ζωή, κάτω από τον ουρανό της Αττικής, στην αρχή δηλαδή ίσα ίσα και την πηγή της κατ’ εξοχήν ωμορφιάς και κάθε τέχνης και ζωής. Η «Έστερ» στην χώρα του Πλάτωνος. Τι καταπληκτική προσέγγιση…»

Η ιστορία της Έστερ, γραμμένη από τον μόλις 26 ετών συγγραφέα Ch. de Peyret-Chappuis, εκτυλίσσεται σε μία επαρχιακή πόλη της Γαλλίας και πραγματεύεται τη ζωή της απελπισμένης γυναίκας με τη φλογερή καρδιά και την περήφανη ψυχή η οποία αναζητά μανιωδώς την ικανοποίηση και την ελπίδα φτάνοντας σε σημεία «φρενίτιδας». Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσάρκωσε η Μαρίκα Κοτοπούλη ενώ τη συνόδευαν μεγάλοι ηθοποιοί όπως ο Δημήτρης (Μήτσος) Μυράτ στο ρόλο του «Στέφανου», ο Τάκης Γαλανός στο ρόλο του «Μάρκου», η Σμαράγδα Στεφανίδου ως «Κυρία Κοκ», η Ρίτα Μυράτ ως «Μάρθα» κ.α.

 

Επιμέλεια υλικού: Γκοτσίνα Έλενα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν βάφτηκαν με αίμα οι «Απάχηδες των Αθηνών»

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ (ΘΕΑΜΑΤΑ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ)

Μεταβείτε στο άρθρο: Όταν βάφτηκαν με αίμα οι «Απάχηδες των Αθηνών»

«Ζητείται ψεύτης: Η ιστορία της κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά

ΘΕΑΤΡΟ

Μεταβείτε στο άρθρο: «Ζητείται ψεύτης: Η ιστορία της κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά