Η εικονογραφία της Θείας Γέννησης στο πέρασμα των αιώνων

Διάλεξη στον Σύλλογο των Αθηναίων

 

Cappadocia, Göreme – Tokali Kilise

 

Τη Γέννηση του Ιησού Χριστού, όπως καταγράφηκε και εξελίχτηκε μέσα κυρίως στη βυζαντινή εικονογραφία, από τον 3ο μέχρι τον 19ο αι., χωρίς ιδιαίτερες τυπολογικές ή εικονογραφικές παρατηρήσεις, θα παρουσιάσει ο έγκριτος ερευνητής της Ιστορίας των Πολιτισμών κ. Στυλιανός Μουζάκης. Η παρουσίαση θα γίνει στον «Σύλλογο των Αθηναίων», την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:00.

Ο κ. Μουζάκης θα παρουσιάσει τη βυζαντινή εικονογραφία με απλό τρόπο, όπως είδαν το συγκεκριμένο μοναδικό, ευφρόσυνο και κοσμοσωτήριο γεγονός τόσο οι αυτοδίδακτοι όσο και οι σπουδαγμένοι αργότερα ζωγράφοι, έχοντας ως έμπνευση τους ευαγγελιστές, τα απόκρυφα κείμενα αλλά και την πλούσια Υμνολογία της Εκκλησίας μας.

Ο ομιλητής είναι μέλος του «Συλλόγου των Αθηναίων» και ασχολείται συστηματικά με την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση βυζαντινών, μεταβυζαντινών μνημείων και χειρογράφων. Παραλλήλως μελετά και θέματα του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού, ενώ ιδιαιτέρως επιμελείται την επιτόπια έρευνα, τον εντοπισμό και την αποκατάσταση παραδοσιακών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων. Έχει πλούσιο συγγραφικό και εκδοτικό έργο.