Μια βόλτα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Γράφει η Αναστασία Ιορδάνη

Κατηφορίζοντας στα γραφικά δρομάκια της Πλάκας, στην οδό Τριπόδων 23, βρίσκεται το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, σε ένα νεοκλασικό οίκημα του 19ου αιώνα.
Το Μουσείο, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2014, με σκοπό να παραχωρήσει υλικό αξιοποιήσιμο στην επιστημονική κοινότητα και την έρευνα φοιτητών, φορέων, Πανεπιστημίων και σχολικών κοινοτήτων. Ως πολιτιστική πρωτοβουλία και χώρος δράσης έχει ως σκοπό την προαγωγή των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού. Βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών, την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Επίσης, μέσα από την συμμετοχή του στο Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών έχει δημιουργήσει μία αξιόλογη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της πόλης με στόχο τη συν-δημιουργία και τον σχεδιασμό κοινών δράσεων.

Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία της εκπαίδευσης μέσα από σχολικά βιβλία και σχολικά αντικείμενα παλαιότερων αιώνων. Υπάρχουν εκδόσεις του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και μια συλλογή σχολικών βιβλίων από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσομοίωση της παλαιάς σχολικής αίθουσας, όπου τα παιδιά παίρνοντας μέρος στα ποικίλα εκπαιδευτικά του προγράμματα, έχουν την ευκαιρία να ξεναγούνται ευχάριστα και βιωματικά. Ενώ, αξέχαστη εμπειρία αποτελούν οι θεματικοί- εκπαιδευτικοί περίπατοι (λογοτεχνικός, κινηματογραφικός, ρομαντικός, με πανσέληνο κλπ.) που διοργανώνονται για όλη την οικογένεια, στη γειτονιά της Πλάκας.
Το Μουσείο συμμετέχει σε πολλές και αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις όπως εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες και μαθητικούς διαγωνισμούς. Επίσης, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, εργαστήρια για παιδιά από 18 μηνών-12 ετών, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, γονείς και φοιτητές.
Η επίσκεψη στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης αποτελεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν με σκοπό να μάθουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι.