Μνήμες 1940-44 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

To Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαιολογικό Μουσείο για να τιμήσει τη μεγάλη εθνική επέτειο και την προσφορά γνωστών και άγνωστων συνανθρώπων μας στην προστασία των αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προσκαλεί το κοινό σε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 

1) «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» 

Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» στο Καφέ του Μουσείου. Θα ακολουθήσει περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους, για να «ακούσουμε» τις μυστικές φωνές των αγαλμάτων και τις μνήμες τους από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ώρα: 11:00-12:10, για παιδιά 9-12 ετών

2) Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα ανασύρει μουσικές μνήμες στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ώρα: 12:00-12:30

3) «Βάλε φωτιά: το χρονικό της απόκρυψης των αρχαιοτήτων» 

Η ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων μέσα από μια διαδραστική περιήγηση για μικρούς και μεγάλους στους χώρους που πραγματοποιήθηκε. Πρόσωπα και γεγονότα θα ξετυλιχθούν με όχημα την αφήγηση και τη δραματοποίηση των στιγμών που το σύνθημα «Βάλε φωτιά» ακουγόταν στο μουσείο.

Ώρα: 12:30-13:40, για παιδιά από 9-13 ετών και έναν ενήλικο συνοδό. Απαραίτητη η ενεργητική συμμετοχή μικρών και μεγάλων!

Κυριακή 28 Οκτωβρίου

1) «Στη γειτονιά του Μουσείου μιας άλλης εποχής»

Ένας ιστορικός περίπατος στη νεώτερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου από τον Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτη Τουρνικιώτη.

Ώρα: 11:00-13:00
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2132144800
Έναρξη δηλώσεων: 23 Οκτωβρίου

2) «Μια άγνωστη γερμανική ανασκαφή στα χρόνια της Κατοχής»

Στο πλαίσιο της δράσης «Το Αθέατο Μουσείο» από τις 22 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στην Αίθουσα του Βωμού έκθεση αρχαιοτήτων και αρχείων μιας άγνωστης γερμανικής ανασκαφής στη Θεσσαλία, στα χρόνια της Κατοχής. Πρόκειται για την αρχαιολογική έρευνα του Hans Reinerth, Γερμανού αρχαιολόγου και αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων Rosenberg, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 1941, στη νεολιθική μαγούλα Βισβίκη κοντά στο Βελεστίνο. Τα ευρήματα και το αρχείο της ανασκαφής, που επέστρεψαν από τη Γερμανία τμηματικά το 1951 και το 2014, φυλάσσονται εξ ολοκλήρου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και εκτίθενται για πρώτη φορά.

Ώρα: 15:00-15:30, παρουσίαση του νέου εκθέματος.
Δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου κατά την προσέλευση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

3) «Μνήμες αντίστασης στο Μουσείο: η ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων»
Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στους χώρους που έγινε η απόκρυψη των αρχαιοτήτων από τον Νοέμβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941, με φόντο φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τους εκθεσιακούς χώρους πριν τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της κατάχωσης, δίπλα στις αρχαιότητες που εικονίζονται.

Έναρξη περιηγήσεων: 15:30 και επανάληψη κάθε μισή ώρα.
Τελευταία περιήγηση στις 18:00.

Δήλωση συμμετοχής στις πληροφορίες του Μουσείου κατά την προσέλευση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

4) Εορταστική συναυλία με έργα Σούμπερτ και αναφορά στη Σοφία Βέμπο. Μαγδαληνή Τζαβέλλα: Μεσόφωνος
Αναστασία Μηλιώρη: Βιολί
Ολυμπία Παπαπαναγιώτου: Πιάνο
Ώρα: 18:30-19:15

Η είσοδος στο Μουσείο την Κυριακή 28 Οκτωβρίου είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες, ενώ το Σάββατο μόνο για τους συμμετέχοντες στις εκπαιδευτικές δράσεις.