Πολιτιστικές Διαδρομές

Ιστορίες της Αθήνας

Γράφει και επιμελείται ο Κώστας Ζαρόκωστας

Μία εποχουμένη, αγροτικής προέλευσης, πομπή τέμνει καθημερινά την πόλη, διαπερνά τις συνοικίες και στη συνέχεια απλώνεται σε δρόμους και σε πλατείες…από το Περιστέρι και το Καματερό μέχρι την Καλλιθέα, τους Αμπελόκηπους.. ακόμα και σ’ αυτό το Κολωνάκι.

Έχει κοινά χαρακτηριστικά και απευθύνεται σε όλους τους τρόφιμους κάθε κοινωνικής τάξης. Είναι πολύχρωμη και πολύβουη και διαλαλεί με καμάρι την μακρινή καταγωγή της. Σήμερα σκέφτομαι και εγώ να την επισκεφτώ … Προσοχή όμως στην κατάσταση που βρισκόμαστε ο συνωστισμός σε αυτή απαγορεύεται διά ροπάλου … Το’ πε και στο «ξεκάθαρο μήνυμά του» και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωναϊού.

Όμως ας αφήσουμε τον κ. εκπρόσωπο στη δουλειά του και ας ακούσουμε την ποιήτρια να δει το πράγμα με άλλη σκοπιά…

«Σα να διάλεξες»… της Κικής Δημουλά.

Παρασκευή είναι σήμερα θα πάω στη λαϊκή Να κάνω έναν περίπατο στ΄ αποκεφαλισμένα περιβόλια Να δω την ευωδιά της ρίγανης σκλάβα σε ματσάκια. Πάω μεσημεράκι που πέφτουν οι τιμές …των αξιώσεων Βρίσκεις το πράσινο εύκολο σε φασολάκια κολοκύθια μολόχες και κρινάκια.

Ακούω εκεί τι θαρρετά εκφράζονται τα δέντρα με την κομμένη γλώσσα των καρπών ρήτορες σωροί τα πορτοκάλια και τα μήλα και παίρνει να ροδίζει λίγη ανάρρωση στις κιτρινιάρικες παρειές… μιας μέσα βουβαμάρας.

Σπάνια να ψωνίσω. Γιατί εκεί σου λένε … διάλεξε.

Είναι ευκολία αυτή ή πρόβλημα; … Διαλέγεις και μετά πως το σηκώνεις το βάρος το ασήκωτο που έχει η εκλογή σου.

Ενώ εκείνο το έτυχε τι πούπουλο… Στην αρχή. Γιατί μετά σε γονατίζουν οι συνέπειες. Ασήκωτες κι αυτές. Κατά βάθος είναι σαν να διάλεξες.

Το πολύ ν΄ αγοράσω λίγο χώμα. Όχι για λουλούδια.

Για εξοικείωση. Εκεί δεν έχει διάλεξε. Εκεί με κλειστά τα μάτια.