Το Αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας Λήμνου

Η Κυρία Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, Αρχαιολόγος Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και Επίτιμη Δ/ντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών θα δώσει διάλεξη  με θέμα: «Το Αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας Λήμνου» στη αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων (οδός Κέκροπος 10, Πλάκα) τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:30.

Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (Ε.Δ.Α.ΒΥ.Τ.)  και του Συλλόγου των Αθηναίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και στο τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η Αγλαϊα Αρχοντίδου – Αργύρη είναι Αρχαιολόγος. Κατάγεται από τη Λέσβο. Είναι κόρη ενός εκ των κορυφαίων διανοητών και διδασκάλων του Λεσβιακού Λαού, κατά τον διαρρεύσαντα αιώνα από της Απελευθερώσεως της Λέσβου, του αειµνήστου Βασιλείου Αρχοντίδη. Παντρεύτηκε τον αείµνηστο Παντελή Αργύρη και απέκτησαν µια κόρη, την Άννα–Μαγδαληνή, και ήδη η κ. Αρχοντίδου-Αργύρη είναι γιαγιά δύο χαριτωµένων δεσποινίδων, των εγγονών της. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Παρακολούθησε πολλά σεµινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την Μουσειολογία και την υποβρύχια αρχαιολογία. ∆ιοργάνωσε Αρχαιολογικά Συνέδρια στην Αθήνα, στην Μυτιλήνη και στη Χίο. Έχει συµµετάσχει µε ανακοινώσεις της σε πολλά συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Εργάσθηκε ως έκτακτη αρχαιολόγος στην αρχαιολογική Εφορεία της Ρόδου και ως Επιµελήτρια και Έφορος Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Συγκεκριµένα εργάσθηκε στις Εφορείες Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, Εναλίων, Ναυπλίου, Μυτιλήνης και στις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Έχει µεγάλο ανασκαφικό και µουσειακό έργο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου Λήµνο, Λέσβο, Χίο και Ψαρά. Οργάνωσε έξι αρχαιολογικούς χώρους, πέντε Μουσεία, Συλλογές και πολλές περιοδικές εκθέσεις στα νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου και στο εξωτερικό. Έχει δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήµια της Ευρώπης, Καναδά και Αιγύπτου, σε Μουσεία και σε πολιτιστικούς Συλλόγους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει δηµοσιεύσει πολλά επιστηµονικά άρθρα και έχει επιµεληθεί πολλών αρχαιολογικών εκδόσεων. Χρηµάτισε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επί πολύ. Είναι µέλος του Γερµανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Ενώσεως Αρχαιολόγων της Ευρώπης και του European Museum Awards. Η Προεδρεία της Ιταλικής ∆ηµοκρατίας τίµησε το έργο της µε την απονοµή σ ‘εκείνην του τίτλου «Grande Ufficiale (Prima Classe) Dell’ Ordine Della Stella Solidarieta Italiana». Από του Νοεµβρίου 2008 διετέλεσε ∆ιευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύµατος Βούρου-Ευταξία και σήμερα είναι Επίτιμη Διευθύντρια αυτού.