Οι «απαγορευμένες» φωτογραφίες του Παττακού στη Γιορτή Κρασιού

Γράφει ο Αναξαγόρας Πλατανιάς

Η Ελληνίδα καλλονή Νταίζη Νίκα και σε πρώτο πλάνο ο Στ. Παττακός καλύπτει το πρόσωπό του.

Ήταν το βράδυ της Δευτέρας, 25 Σεπτεμβρίου 1967, όταν άνδρες της Ασφάλειας έκαναν έφοδο στα γραφεία των φωτορεπόρτερ της εποχής και μάζεψαν όλο το υλικό, αρνητικά και τυπωμένες φωτογραφίες, που είχαν τραβηχτεί από την Γιορτή του Κρασιού. Τι είχε συμβεί. Είχε πειστεί ο Στυλιανός Παττακός που είχε αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών να συμμετάσχει στην «Γιορτή του Κρασιού» που γινόταν στο Δαφνί διότι η παρουσία του θα έδινε επίσημο χαρακτήρα και θα τόνωνε την γιορτή.

H «Μις Τουρισμός» (αριστερά) και η «Μις Μίνι Ζυπ» (δεξιά).

Επίσης θα έδειχνε το «καλό» πρόσωπο του στρατιωτικού καθεστώτος που είχε επιβληθεί από τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Μεταξύ άλλων είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν και δύο διαγωνισμοί για την εκλογή της «Μις Τουρισμός» και της «Μις Μίνι Ζυπ». Προφανώς ο Στ. Παττακός το γνώριζε, αφού τίποτε δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγει από τους άνδρες της Ασφάλειας. Ωστόσο, ο γνωστός για τον υπερσυντηρητικό χαρακτήρα και την θρησκοληψία του ταξίαρχος των τεθωρακισμένων βρέθηκε προ απροόπτου.

Διαγωνιζόμενη ξεχάστηκε και έσκυψε λίγο περισσότερο. Η σπουδαία ηθοποιός Ελένη Χαλκούση (1901-1993) ίσως δεν αντιλήφθηκε την… αποκάλυψη και χαμογελά με την ψυχή της.

Πανέμορφες κοπέλες εμφανίστηκαν με προκλητικά μίνι και ο Στ. Παττακός δεν ήξερε που να… κρυφτεί. Ιδιαίτερα όταν εμφανίστηκαν οι φωτορεπόρτερ και τον συμπεριέλαβαν στο «κάδρο». Προσπάθησε να καλύψει το πρόσωπό του ενώ τα κορίτσια παρελαύναν στην πασαρέλα επιδεικνύοντας τα κάλλη τους. Προχωρούσαν, έσκυβαν, ακουμπούσαν και προκαλούσαν την σεμνοτυφία του Παττακού. Εν τέλει Μις Τουρισμός εκλέχθηκε μία εκπάγλου καλλονής Γαλλίδα, η Eva Beauvon και «Μις Μίνι Ζυπ» η πανέμορφη Ελληνίδα Νταίζη Νίκα που έκλεψε τις καρδιές όλων όσοι παρευρέθηκαν με την ομορφιά και το χαμόγελό της.

Η Γαλλίδα καλλονή Eva Beauvon που στέφθηκε «Μις Τουρισμός».

Ωστόσο ο Στ. Παττακός ζήτησε να «μαζευτούν» οι φωτογραφίες για να αποφευχθεί το «σκάνδαλο», παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως χάρηκε το θέαμα αφού δεν έσπευσε να αποχωρήσει. Οι μόνες φωτογραφίες που διασώθηκαν και γνωρίζουμε έως τώρα είναι οι τέσσερις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και είχαν σταλεί στον ξένο Τύπο πριν από την έφοδο της Ασφάλειας. Όσο για τους διαγωνισμούς προς ανάδειξη «Μις Μίνι Ζυπ» συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία και ορισμένες από τις κοπέλες έκαναν καριέρα στο χώρο της μόδας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα χαρακτηριστικά, η ακμή και η παρακμή της «Γιορτής Κρασιού» τη δεκαετία 1980

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεταβείτε στο άρθρο: Τα χαρακτηριστικά, η ακμή και η παρακμή της «Γιορτής Κρασιού» τη δεκαετία 1980

Επικίνδυνα κρασιά «μπόμπες» από την εποχή του βασιλιά Όθωνα

ΤΡΟΦΕΣ - ΠΟΤΑ

Μεταβείτε στο άρθρο: Επικίνδυνα κρασιά «μπόμπες» από την εποχή του βασιλιά Όθωνα

6 Αυγούστου: Η γιορτή των σταφυλιών

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΘΙΜΑ

Μεταβείτε στο άρθρο: 6 Αυγούστου: Η γιορτή των σταφυλιών